Antreprenorii vor primi finantare prin programul Start-up Nation incepand cu luna iunie, iar proiectele vor fi evaluate online. Mai mult, noua forma a programului, votata de Parlament, este o varianta imbunatatita, considera Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Programul Start-up Nation, prin care IMM-urile nou-infiintate urmeaza sa primeasca de la stat ajutor nerambursabil de pana la 200.000 de lei, a fost aprobat de Parlament. Totusi, acesta a suferit mai multe modificari fata de varianta initiala propusa de Guvern. „Forma actuala a programului Start-up Nation are la baza o consultare extinsa cu mediul de afaceri din care au rezultat multe mecanisme si beneficii noi fata de forma initiala a proiectului, care vin in sprijinul beneficiarilor“, sustine Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
In primul rand, s-a redus numarul de locuri de munca pe care un anteprenor trebuie sa le creeze, de la doua la unul singur, iar perioada in care acesta va fi obligatoriu angajat a scazut de la trei la doi ani. Masura a fost explicata in Comisia de industrii si servicii prin efortul pe care antreprenorii ar fi trebuit sa-l faca cu plata salariilor.
„Avand in vedere strategia Guvernului de crestere a salariului minim anual 2017 -2020, mentinerea prin proiect a doua locuri de munca, la nivelul salariului minim, pentru o perioada de trei ani, ar costa antreprenorul 159.600 lei, ceea ce ar insemna o diminuare drastica a fondului de investitii aferent proiectului. Astfel, reducerea obligativitatii la un loc de munca mentinut pentru doi ani inseamna si reducerea cheltuielilor salariale la 49.800 lei, ceea ce conduce la alocarea unui fond pentru investitiile de capital de 150.200 lei din valoarea proiectului“, scrie in motivatia amendamentului propus de parlamentari. O alta noutate este ca nu vor primi bani antreprenorii care au mai fost actionari, in anul precedent sau in anul in care aplica, intr-o firma care activeaza in acelasi domeniu cu cea pentru care solicita finantare.
Cheltuielile si domeniile eligibile urmeaza sa apara intr-un ordin al ministrului pentru Mediul de Afaceri, prin care se va institui schema de ajutor de minimis. Pana atunci, Start-upcafe.ro a publicat raspuns ministerului de resort la o interpelare a deputatei Roxana Minzatu. Potrivit acestuia, „Salariile vor fi eligibile, insa numai pentru primele sase luni“. Suma se va plafona la salariul mediu pe economie si va acoperi toate contributiile si impozitul, asa cum a aratat, conform aceleiasi publicatii, secretarul de stat Ilan Laufer.
In afara de aceste noutati, la care se mai adauga o restrangere a domeniilor care pot primi finantare, varianta votata de Parlament nu se deosebeste foarte mult de proiectul initial. Nici nu avea cum altfel, in contextul in care modelul a preluat experienta unor state precum Israel, Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii, unde deja s-a dovedit de real succes. si acolo, antreprenorii pot primi bani de la stat pentru a-i investi in echipamente sau in promovare.
Sursa: Capital