Antoniu Poienaru: “Armata modifica contractul cu APIA”

antoniu-4.jpg

Antoniu Poienaru scrie pe blogul sau despre unele modificari de la APIA.

“In urma unui audit extern efectuat in 2010 la APIA, Comisia Europeana (CE) a constatat ‘proasta gestionare a Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, parte a Sistemului de Informatii Geografice(cu abrevierea in engleza, LPIS-GIS), ceea ce‚ a determinat multe nereguli si a transformat sistemul IACS(Sistem Integrat de Administrare si Control) intr-unul deficitar’.CE a recomandat Romaniei sa actualizeze hartile APIA, din trei in trei ani si nu din cinci in cinci ani, datorita schimbarilor dramatice de relief.

Schimbarea de relief modifica limitele blocurilor fizice. Limitele blocurilor fizice se modifica prin expropieri pentru constructii noi, prin drumuri modificate natural sau artificial, invadarea limitelor blocurilor fizice de catre vegetatie nedorita, schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor,etc. Modificarea limitelor blocurilor fizice determina si modificarea limitelor parcelelor declarate si digitizate de catre fermier in cererea de subventie. Or, daca tu, stat roman, vii si modifici hartile vechi cu unele noi si digitizezi blocurile fizice, dupa ce fermierul si-a depus si inchis cererea, automat apar suprapuneri si supradeclarari de blocuri fizice, care-i maresc sau micsoreaza parcelele, fara voia lui. Ceea ce inseamna o incalcare a legii. Il faci debitor pe fermier, adica hot, fara sa aiba vreo vina, apoi il dai pe bratele vanjoase ale justitiei din Romania.

Ce fac prim-ministrii?
Emil Boc, prim-ministru in 2010, a solicitat ca executarea serviciilor de aerofotogrammetrie si realizarea ortofotoplanurilor pe teritoriul Romaniei-actualizarea si digitizarea LPIS, intr-un cuvant-, sa se realizeze de catre Ministerul Apararii Nationale, Directia Topografica Militara(DTM) in baza OUG nr. 21/2010, modificata prin Legea nr. 136/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

In data de 28.06.2016, Dacian Ciolos a mai scos un OUG care sa modifice OUG nr.21/2010: ‘ca urmare a diminuarii personalului responsabil din cadrul MAPN, exista riscul ca activitatea de digitizare si actualizare LPIS pe anul 2016 sa nu se poata realiza la timp, iar intarzierile ce decurg putand atrage penalitati aplicate de Comisia Europeana pentru neactualizarea LPIS intre 2% si 30% din pachetul financiar alocat Romaniei pentru platile directe. Intarzierile sunt constatate de misiunile de audit ale Comisiei Europene care au loc cel tarziu o data la doi ani si vizeaza anul curent si anul anterior de cerere de plata.’”

Citeste continuarea articolului pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top