“Antreprenoresti – Adopta un Sat”: Comuna Corbi din Arges este prima comunitate selectata in acest program de dezvoltare rurala

sate.jpg

Comuna Corbi (judetul Arges) va primi sprijinul comunitatii Romanian Business Leaders pentru crearea si implementarea strategiei de dezvoltare locala. Corbi este prima comuna selectata in programul de dezvoltare rurala Antreprenoresti, dintr-un total de 33 de comune inscrise in urma conferintei regionale de la Pitesti din 14 iunie si una dintre cele 6 comune care au fost vizitate de echipa Antreprenoresti in perioada 25-27 iulie.

“Antreprenoresti-Adopta un Sat” s-a nascut din dorul de viata la tara al celor care se intristeaza atunci cand vad Romania rurala pustiita.

In faza pilot a proiectului, in 2016, sunt selectate 4 comune pentru care Romanian Business Leaders va crea impreuna cu gospodarii din localitate strategii si modele de dezvoltare economica.

Urmatoarele 3 comune vor fi selectate in program in cadrul a 3 noi conferinte regionale care vor avea loc in 7 septembrie la Craiova (pentru judetele Dolj, Gorj, Mehedinti si Teleorman), in 13 septembrie la Braila (pentru judetele Braila, Buzau, Galati, Tulcea si Vrancea) si in 14 septembrie la Slobozia (pentru judetele Calarasi, Constanta, Giurgiu si Ialomita). La finalul conferintelor, participantii isi inscriu comunele in program prin completarea unui formular care descrie potentialul de dezvoltare al comunitatii si gradul de implicare al grupului de initiativa locala. Echipa de proiect Antreprenoresti, formata din antreprenori si profesionisti selecteaza comunele in baza urmatoarelor criterii: numarul tinerilor depaseste media demografica a tarii, comuna prezinta potential de dezvoltare economica si deschidere, vointa si initiativa a liderilor locali, pentru a fi vizitate.

6 comune fascinante in primul tur de vizite din 25-27 iulie

Priboieni (AG)

Para de Priboieni are un gust special datorita solului si apei bogate care umple oamenii si fructele de sanatate.

Situat la 90 de minute de Bucuresti si 35 de minute de Pitesti, Priboieni este un loc de unde ne putem culege fructele si colecta laptele.

Si totusi, de ce inca nu se intampla asa? Fostele plantatii au fost faramitate, asocierea este vazuta din prisma anilor de colectivizare si frica de esec primeaza in lipsa cunostintelor antreprenoriale de baza.

Odai (VL)

Sus la Odai are loc nedeia  (sarbatoare campeneasca) valceana, vegheata de bolta stelara, iar padurea te asteapta sa o explorezi calare.

Odaite ca pe vremuri insufletite de un dor nebun de haiducie al celor ce pasesc intr-un tinut de poveste. Astazi, doar o odaita din zece este salvata, iubita si gatita de oaspeti. Intentia localnicilor este ca in viitor si celelalte odaite de pe platou sa fie ingrijite cu acelasi entuziasm.

Boteni (AG)

“A insemnat sa fim noi insine“ spunea fiul de vaza al Boteniului, filosoful Petre Tutea.

La Boteni, braul se strange armonios pe trupurile satenilor si ii face falnici pentru sarbatoarea Braului de Boteni ce aduna peste 6.000 de oameni de prin imprejurimi. Si daca tot este sarbatoare, atunci avem parte si de bucate alese, iar casul capata o savoare intensa cand este afumat dupa o reteta traditionala. Si nu doar traditia se conserva bine in zona musceleana, ci si fosilele marine, dovada a trainiciei solului local.

Cadastrarea loturilor de pamant, revigorarea productiei pomicole, incurajarea crescatorilor de animale si promovarea produselor cu specific local sunt prioritare pentru Boteni.

Corbi (AG)

In Corbi, pastrezi inca aroma murelor in timp ce urci pietrele stravechi ale schitului rupestru Corbii de Piatra. Legende si frumuseti naturale se intalnesc pe cursul Raului Doamnei ce strabate localitatea.

Fie ca mergi in Livada Bunicului sa inveti cum culegi mura si o pui la borcane sa te lingi pe degete si dupa inghet, fie ca te lasi purtat in povestea de secole a schitului rupestru Corbii de Piatra, comuna are un iz special. Este acel iz ce aduna traditia straveche si ii da o mireasma de modern sub atenta ghidare a grupului de initiativa locala dedicat trup si suflet comunitatii din care fac parte.

Schitu Golesti (AG)

Un fort militar transformat in baza de agrement? Traseu de biciclete cu portiuni ce par decupate din vestitul tur francez? Toate acestea si alte surprize sunt cantonate in Schitu Golesti.

Incet, initiativa locala prinde contur in acesta comuna de pe Raul Targului si vedem investitii mari precum fabrica Fontana si baza de agrement din fostul fort militar, dar si posibilitati de investitii precum fostul spital minier, cladire in stil arhitectural neoromanesc sau spatii potrivite pentru dezvoltarea de servicii agricole.
Prima localitate dintre cele vizitate in care cadastrarea era efactuata total, Schitu Golesti se confrunta totusi cu lipsa initiativei antreprenoriale, reticenta in ce priveste asocierea si lipsa fortei de munca calificata.

Cocorastii Mislii (PH)

Padurea de stejari imbratiseaza Cocorastii Mislii sa conserve traditia locala. Oamenii iau din seva acestor puternici copaci si se cladesc asemenea cu un spirit puternic si trainic de se aude departe in zari de ei.

Atat de tare s-a auzit de ei ca au si fost chemati, randuri-randuri, in localitatile vecine, pustiind frumoasa dumbrava de langa comuna. Initiativa nu s-a lasat dusa de tot, ci s-a adaptat situatiei actuale astfel ca aici avem un exemplu de buna practica in accesarea finantarilor nerambursabile si exista o dorinta de schimbare pe termen mediu si lung.

Sursa: Fundatia Romanian Business Leaders

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.