Antreprenorii din București și Ilfov nu s-au speriat de cofinanțarea mare și au aplicat masiv la ajutoarele de stat de la Măsura 3

dezvoltare-urbana.jpg

Antreprenorii IMM care investesc în București și județul Ilfov trebuie să asigure un aport propriu minim dublu față de cei din restul țării pentru a putea accesa ajutoarele de stat de câte 50.000-200.000 de euro de la Măsura 3-investiții. Firmele din București și Ilfov au aplicat însă în număr mare. Dar cel mai mult s-a aplicat la Măsura 3 în Regiunea Nord-Vest, unde se află Clujul, puternic centru de business al României, relevă datele sintetizate de un consultant de finanțări.

Consultantul Andreea Kohalmi-Szabo, de la firma Commonwealth Consulting, a folosit un instrument de business intelligence și, pe baza sediului social, i-a împărțit pe cei 27.736 de aplicanți pe cele 8 regiuni de dezvoltare, fiecare cu bugetul ei alocat la Măsura 3. De subliniat că statistica nu reflectă exact volumul de încărcare a bugetului pe fiecare regiune, pentru că firmele dintr-o anumită regiune pot să facă investiții în altă regiune și atunci se luptă pentru gugetul din regiunea în care invevstesc, nu din regiune în care își au sediul social.

Statistica oferă totuși o imagine de ansamblu, la prima vedere, a situației.

Aproximativ 500 de firme lipsesc din statistică, a precizat consultantul, pentru StartupCafe.ro.

În București și județul Ilfov, cofinanțarea pe care antreprenorii trebuie să o asigure în proiect este de cel puțin 30%, iar în restul țării aportul propriu este de minimum 15%. Cu toate acestea, regiunea București-Ilfov a ieșit totuși pe locul al doilea la numărul de aplicanți.

Câte firme se bat pe banii din fiecare regiune (situație intermediară), cu mențiunea, totuși, că firme pot să facă investiția și în afara regiunii unde au sediul social:

  • Bugetul alocat pentru Regiunea București – Ilfov este în valoare totală de 347.173.994 lei (doar finanțarea publică, fără aportul propriu): și au aplicat 4109 firme.
  • Bugetul alocat pentru Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu) este în valoare totală de 271.883.528 lei și au aplicat 3601 firme.
  • Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj) este în valoare totală de 281.916.856 lei și au aplicat 5225 firme.
  • Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea): este în valoare totală de 292.343.648 lei și au aplicat 2924 firme.
  • Bugetul alocat pentru Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea): este în valoare totală de 235.488.120 lei și au aplicat 2401 firme.
  • Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui) este în valoare totală de 344.477.610 lei și au aplicat 3397 firme… Mai multe detalii aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top