La cat va ajunge cursul leu – euro, in primele luni ale anului 2018. Ce spun estimarile analistilor

bani-ue.jpg

Banca Nationala a Romaniei (BNR) „va ingadui o depreciere graduala a leului, iar tranzitia spre intervalul de tranzactionare de 4,6-4,7 se va produce in primul trimestru al anului 2018”, anticipeaza, intr-un raport, analistii bancii UniCredit.

„Leul este supraevaluat in continuare din cauza intrarilor de capital in scadere si a majorarii costului unitar cu forta de munca. Tendinta de depreciere caracteristica lunilor de toamna, impreuna cu riscurile fiscale si politice ar putea mentine cursul leu/euro in preajma sau chiar desupra nivelului de 4,6 pana la finalul anului”, se arata in raport.

„Suntem de parere ca BNR va ingadui o depreciere graduala a leului, iar tranzitia spre intervalul de tranzactionare de 4,6-4,7 se va produce in primul trimestru al anului 2018, coincizand cu inceputul ciclului de majorare a dobanzii de politica monetara. BNR a inceput inasprirea monetara prin majorarea dobanzii la facilitatea de depozit cu 25 de puncte de baza pana la 0,5% in octombrie si anticipam o noua majorare pana la 0,75% in noiembrie 2017”, arata analistii UniCredit.

Pana atunci, „inflatia anuala ar putea accelera peste 2% din cauza reintroducerii accizei la carburanti si a scumpirii energiei electrice si gazelor naturale, toate reflectate in preturile platite de consumatori”. Inflatia totala si cea de baza „ar putea depasi tinta BNR in ianuarie 2018, din cauza efectelor de baza nefavorabile si a cresterii preturilor produselor nealimentare si serviciilor”. Iar BNR „ar putea reactiona majorand dobanda de politica monetara de trei ori, pana la nivelul de 2,5% in intervalul februarie-mai 2018”, anticipeaza autorii raportului.

In plus, „cresterea salariilor intr-un ritm mai accelerat decat cel al cresterii productivitatii indica faptul ca leul ar trebui sa se deprecieze in anii urmatori”.

BNR a majorat dobanda la facilitatea de depozit cu 25 de puncte de baza pana la 0,5% in octombrie si „anticipam o noua majorare de 25 de puncte de baza in noiembrie, urmand ca in prima jumatate a anului 2018 sa decida majorarea dobanzii de politica monetara de trei ori”, mai arata analistii UniCredit.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top