Antreprenorii și societatea civilă solicită lansarea Programului Start-Up Nation, ediția 2020

start-up-nation-2019_0.jpg

Mai multe asociaţii de afaceri şi organizaţii ale societăţii civile solicită Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri lansarea urgentă a celei de-a treia ediţii a programului Start-Up Nation/Star Tech Inovation 2020 sau a unui program similar pentru start-up-uri, care să limiteze efectele economice dezastruoase generate de criza sanitară provocată de virusul COVID-19 şi să reducă rata şomajului.

Potrivit unui comunicat al organizaţiilor, în momentul de faţă, România se confruntă cu o criză a locurilor de muncă fără precedent în ultimii ani. Numărul de şomeri a crescut în iulie pentru a şasea lună consecutiv, la 484.200 de persoane, cu 2,2% mai mult decât în iunie şi cu 33% peste iulie 2019, atingând cel mai ridicat nivel din septembrie 2016, potrivit datelor INS. De asemenea, în perioada iunie – august au fost înregistrate aproape 4 milioane de aplicări, fiecare lună depăşind recordul dinaintea pandemiei, respectiv de 1,1 milioane de aplicări pe lună, potrivit eJobs. Doar că foarte puţini şi-au găsit un loc de muncă, joburile disponibile fiind extrem de puţine, atrag atenţia organizaţiile.

“În contextul în care criza economică şi sanitară din România se vede din ce în ce mai mult şi e concretizată prin creşterea enormă a ratei şomajului, la peste 484.000 de persoane, România are nevoie urgentă de programe şi măsuri guvernamentale pentru redresarea economică şi pentru reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii. Programul guvernamental Start-Up Nation, un program pentru start-up-uri, ce presupunea finanţarea cu 200.000 de lei a noilor antreprenori, a reuşit să creeze peste 48.000 de locuri de muncă, în urma celor două ediţii implementate până acum de Guvernul României”, se spune în comunicat.

Organizaţiile precizează că, în contextul în care România se confruntă cu o rată a şomajului aflată la cea mai mare valoare din ultimii 5 ani (cu 33% mai mare faţă de anul trecut) şi se află în continuă creştere, este nevoie urgentă de programe guvernamentale cu finanţări nerambursabile, care să stimuleze crearea şi menţinerea unor locuri de muncă. Efectele lipsei unor strategii guvernamentale pentru combaterea şomajului putând fi dezastruoase pentru economie, avertizează acestea.

Conform sursei citate, programul Start-Up Nation, demarat în 2017, a fost cel mai amplu program naţional de start-up din istoria României, în urma căruia peste 17.300 de antreprenori au demarat o afacere şi au creat peste 64.000 de locuri de muncă.

În 2017, în prima ediţie a SUN, au fost depuse 19.296 proiecte, iar 7.547 de antreprenori au primit finanţarea de 200.000 lei. Aceste 7.547 de firme care au primit finanţare au creat peste 16.000 locuri de muncă doar în primul an de monitorizare. În doar doi ani de monitorizare, firmele ce au primit finanţarea în cadrul acestui program, prin taxele şi impozitele plătite de firme pentru salarii, impozitele trimestriale, pe profit, pentru dividende etc. generează la bugetul de stat cel puţin 100% din valoarea finanţării primite.

La ediţia a 2-a, din 2018, s-au depus 33.514 proiecte şi s-au semnat peste 9.800 acorduri de finanţare pentru suma de 200.000 lei. S-au creat peste 48.000 de locuri de muncă. În doar doi ani de monitorizare, firmele ce au primit finanţarea vor genera prin taxele şi impozitele plătite de firme pentru salarii, impozitele trimestriale, pe profit, pentru dividende etc. generează la bugetul de stat… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.