Cum a afectat criza coronavirusului ONG-urile: donațiile au scăzut cu până la 90% / Situație dramatică în cazul celor care prestează servicii socio-medicale

ong_13031600.jpg

Sectorul ONG, care trăia în principal din donații și sponsorizări, este printre cele mai afectate de criza economică generată de noul coronavirus. Banii disponibili la persoanele fizice și companii au fost mobilizați către spitalele publice, pentru echipamente de protecție și ventilatoare, iar încasările ONG-urilor au scăzut și cu până la 90%. Dacă o parte dintre fundații și-au suspendat fără probleme activitatea după ce Guvernul a permis și acestei categorii intrarea în șomajul tehnic, situația este dramatică în cazul ONG-urilor care prestează servicii socio-medicale, de care este nevoie mai mult ca niciodată, iar numărul solicitanților a crescut.

Organizațiile cer ajutor de la Guvern, una dintre măsuri fiind rambursarea TVA-ului sau exonerarea pentru echipamentele de protecție pe care le donează către spitale sau le folosesc.

Una dintre fundațiile ale căror încasări au scăzut dramatic este Hospice Casa Speranței. ONG-ul are două spitale, dar oferă și servicii de îngrijire la domiciliu pacienții cu boli incurabile, aflați în stadii terminale, care sunt trimiși acasă din spitale fiindcă nu mai răspund la niciun tratament. Anual are circa 4.000 de pacienți, iar toate serviciile sunt gratuite.

”Avem o problemă majoră cu banii. La noi totul este gratuit, bugetul fundației este undeva la 5 milioane de euro/an, avem două spitale, 250 de angajați, și ne-au scăzut dramatic sponsorizările și donațiile, cam cu 90% pe luna martie, ne-au fost anulate foarte multe acțiuni, evenimente, campanii. Situația este dramatică, fiindcă acum este nevoie mai mult ca oricând de serviciile noastre, dar toată lumea ne spune că noi nu suntem spital public, spital COVID. Dar noi suntem tot spital și lucrăm cu cele mai vulnerabile persoane. Ca să se pregătească pentru ce va fi, spitalele au fost nevoite să ia măsuri de eliberare a paturilor, și în cadrul acestor măsuri practic trimit acasă tot ce nu este o urgență extraordinară, inclusiv pacienții cronici și pe cei oncologici. Sunt trimiși acasă fără niciun fel de soluție, fără niciun fel de suport. Noi oricum nu făceam față. În România avem 172.000 de persoane care au nevoie de paleație în fiecare an, nouă oricum ne era destul de greu, dar acum pentru că efectiv sunt date afară din spitale persoanele care suferă de boli cronice, vă dați seama că presiunea este și mai mare”, a declarat pentru HotNews.ro Mirela Nemțanu, directorul executiv al fundației Hospice Casa Speranței.

O altă problemă cu care se confruntă fundația este procurarea de echipamente medicale pentru pacienții din cele două spitale.

”Noi cheltuiam pe lună undeva la 10.000 lei pentru echipamente de protecție, la cele două spitale ale noastre. Avem zero infecții nosocomiale, așa am avut tot timpul. Acum numai pe luna martie am dat circa 200.000 lei și nu am cumpărat nici măcar jumătate din ce ne-ar trebui. Acum DSP-ul cere protecție sporită pentru tot ce însemnă zona medicală, ca atare necesarul ne-a crescut, ca să respectăm normele de lucru. Apoi au crescut și prețurile. Dacă înainte de COVID luam un set de 20 de măști cu 3-4 lei, acum dacă găsești o mască la 5 lei este foarte bine”, a mai explicat Mirela Nemțanu.

Alte detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top