Apel pentru proiecte in cadrul programului SELF-HELP GRANTS

poza-faina-terre-des-hommes-elvetia.png

In regiunea Olteniei, Fundatia Terre des hommes – Elvetia (Tdh), inspira si incurajeaza tinerii sa vina in sprijinul autoritatilor locale si a comunitatilor interesate sa ofere resurse si programe care au scopul de a contribui la o mai buna calitate a vietii copiilor. Sustinand initiativele locale centrate pe prevenirea situatiilor de risc la care sunt expusi copiii din regiunea Olteniei, Tdh acorda o importanta deosebita participarii copiilor si tinerilor in viata sociala, la nivel de comuna / oras / judet, in organizarea de activitati de sensibilizare a factorilor decizionali si a membrilor comunitatii, activitati de facilitare a accesului copiilor vulnerabili la diverse servicii, activitati de formare sau imbunatatire a unor anumite abilitati.

Status: Inactiv
Depunere: 11 octombrie 2017
Buget: 145.140 RON. 3.000.000 euro

Obiective

In cadrul proiectului PRAEVENIR – Parteneriat pentru Reducerea Abuzului, Exploatarii si a Violentei impotriva Copiilor, pentru Non-Discriminare si Incluziune in Romania (2016-2018), componenta microgranturilor a fost elaborata in jurul principalului obiectiv strategic de consolidare a capacitatii actorilor locali de a raspunde intr-un mod eficient nevoilor copiilor si tinerilor la risc, sustinand astfel Strategia nationala pentru protectia si
promovarea drepturilor copilului 2014-2020 si Strategia nationala privind incluziunea sociala si reducerea saraciei 2015-2020.

O serie de prioritati care sa asigure respectarea drepturilor copilului si care sa ajute copiii si tinerii sa isi atinga
potentialul maxim se vor regasi si in actiunile comunitare sprijinite de Fundatia Terre des hommes-Elvetia:

  • asigurarea de servicii comunitare de baza in scopul prevenirii si reducerii abandonului scolar, a migratiei riscante, a situatiilor de abuz, neglijare, exploatare, precum si a altor forme de violenta;
  • promovarea non-violentei si implementarea unor actiuni de sensibilizare;
  • stimularea interesului tinerilor de a participa la activitati de educatie nonformala si cresterea gradului de participare a tinerilor la viata comunitatii, sub toate aspectele ei, sociale, educationale, culturale, sanatate;
  • directionarea programelor comunitare spre reintegrarea sociala a copiilor si tinerilor exclusi social;
  • cresterea gradului de sensibilizare a membrilor comunitatii cu privire la importanta implicarii in activitati de voluntariat / dezvoltarea de programe de voluntariat pentru copii si tineri.

Scop

Scopul principal al Schemei de Granturi il reprezinta imputernicirea copiilor si a tinerilor pentru:

  • a-si impartasi opiniile si experienta;
  • a contribui la constientizarea problemelor sensibile legate de protectia drepturilor copilului;
  • a sprijini la prevenirea situatiilor de risc (intelegerea riscurilor, invatarea unor moduri de a ramane in conditii de siguranta si de a face alegeri pozitive);
  • a facilita accesul copiilor la informatii, consiliere si sprijin (de exemplu, activitati de educatie de la egal
    la egal / intre egali).

Solicitanti eligibili

Pentru a putea beneficia de fonduri in cadrul Programului de Granturi, copiii si tinerii sunt indrumati sa solicite
sprijinul unei organizatii / institutii care sa detina personalitate juridica.

Un aplicant eligibil poate beneficia de un singur grant. Aplicantii eligibili sunt responsabili atat pentru
obtinerea grantului, cat si pentru utilizarea corespunzatoare a acestuia, conform proiectului aprobat.

  • Vor fi finantate proiecte concepute / realizate in cea mai mare parte de copii sau tineri, eventual cu ajutorul unui coordonator adult (cadru didactic, membru al unei organizatii neguvernamentale locale, membru al unui grup de initiativa, etc.).
  • Proiectele pot fi initiate de grupuri formale sau informale de copii/tineri (colegi de clasa, cluburi de tineri, organizatii, etc.) si implica participarea activa a copiilor si a tinerilor in dezvoltarea sau punerea in aplicare a acestora.

Pentru a crea echipa si a o ajuta sa se dezvolte, coordonatorul va organiza intalniri cu membrii acesteia si va tine cont de urmatoarele obiective:

  • Sublinierea importantei lucrului participativ, a sustinerii reciproce, a angajamentului si implicarii;
  • Planificarea modului in care se va organiza grupul; stabilirea regulilor de grup, frecventa intalnirilor;
  • Identificarea nevoilor din comunitate sau a problemei pe care doriti sa o rezolvati. in aceasta etapa se va tine cont de evidentierea nevoilor reale si importante pentru copiii si tinerii din comunitate, avand in vedere urmatoarele intrebari:
  • cat de realista este nevoia identificata?
  • exista resurse la nivelul comunitatii (specialisti, institutii, anumite caracteristici locale, surse de finantare, media, etc.) pentru a raspunde nevoii respective?
  • se poate rezolva nevoia in intervalul de timp stabilit?
  • ce aprobari administrative sunt necesare? este posibil sa fie obtinute in timpul avut la dispozitie?
  • exista alternative mai simple pentru rezolvarea acestei nevoi?

Parteneri eligibili

Partenerii pot fi: autoritati publice locale, institutii de invatamant, alte institutii si servicii publice, organizatii
neguvernamentale. Aceste institutii / organizatii asociate nu pot administra nicio parte din bugetul alocat de
catre Tdh.

Buget

Alocarea financiara este de aproximativ 145.150 RON, estimandu-se finantarea unui numar de aproximativ 36 de granturi, fiecare avand o valoare maxima de 4000 de lei. Implementarea va debuta cu alocarea finantarii a 90% din suma totala iar procentul de 10% se va aloca la finalul proiectului. Cofinantarea in cuantum de minim
20% din suma finantata de catre Tdh, se adauga bugetului de catre beneficiar sau partenerii sai, in bani sau in natura.

Rezultate asteptate

Finantarea a 36 de proiecte dezvoltate de tineri care experimenteaza astfel ce inseamna un proiect real si ce responsabilitati presupune acesta.

430 de copii si tineri devin “agenti ai schimbarii”, facand parte din echipa proiectului. Ei participa in dezvoltarea si punerea in aplicare a unor initiative in domeniul drepturilor copilului, acestea fiind adresate unui numar total de 2000 de beneficiari directi – copii si tineri;

  • 2000 de copii si tineri beneficiari directi au acces la activitati si servicii de prevenire a unor situatii de
    risc, isi vor extinde cunostintele despre drepturile lor, isi vor dezvolta abilitatile personale, sociale, mentale.
  • cel putin un numar de 400 de membri ai comunitatilor (reprezentantul serviciului public de asistenta sociala, medicul de familie, cadre didactice, asistentul medical, mediatorul scolar, mediatorul sanitar, asistentul medical comunitar, preotul, specialisti din organizatiile neguvernamentale active in domeniul protectiei copilului, politistul, etc.) implementeaza activitati legate de siguranta copiilor si tinerilor, contribuind la consolidarea serviciilor si activitatilor de prevenire.

Programul de granturi pentru auto-ajutorare face parte dintr-un program initiat in anul 2016 si care se desfasoara in trei etape (2016, 2017 si 2018) pentru un numar total de 75 de granturi, pe masura ce proiectul progreseaza.

Cererile de finantare pot fi depuse prin completarea formularului disponibil aici si transmiterea electronica a acestuia la adresa de email: [email protected] pana la termenul limita 11 Octombrie 2017, ora 00.00.

Pentru informatii suplimentare, nu ezitati sa ii contactati la adresa de mail [email protected].

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Sursa: stiri.ong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top