Apelul de proiecte pentru cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte va fi lansat in 15 octombrie

calendar-orientativ.jpg

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va lansa in 15 octombrie a.c. apelul public de proiecte pentru cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte, urmand ca, incepand cu 1 noiembrie a.c., potentialii beneficiari sa poata depuna proiectele la sediile Agentiilor de Dezvoltare Regionala pe raza carora se afla. Beneficiarii eligibili sunt unitatile administrativ teritoriale (autoritati ale administratiei publice locale) – municipii resedinta de judet, in calitate de reprezentanti ai asociatiilor de proprietari, precum si cele 6 sectoare ale Bucurestiului.

Investitiile tinta sunt blocurile de locuinte construite intre 1950 si 1990 in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse. Bugetul alocat este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane din FEDR si 154 de milioane din contributia nationala (buget de stat, contributia autoritatilor locale si a asociatiilor de proprietari).

Vreau sa subliniez ca cele 40 de procente de cofinantare care trebuie platite de catre administratia publica si asociatia de proprietari pot fi impartite in functie de veniturile proprietarilor: acolo unde mai mult de jumatate dintre proprietarii din cladire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 150 de euro, contributia asociatiei va fi de 10%; in cazurile in care mai mult de jumatate dintre proprietarii din cladire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 350 de euro, contributia asociatiei va fi de 20% si evident, contributia va fi mai mare, respectiv de 30%, acolo unde veniturile sunt sub echivalentul a 500 de euro. Este o repartitie a contributiilor echitabila, menita sa incurajeze accesarea acestor fonduri si de catre asociatiile de proprietari ale caror membri au venituri reduse si care au cea mai mare nevoie sa faca economii la plata intretinerii“, a declarat Eduard Hellvig, ministrul dezvoltarii regionale si turismului.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, prin Autoritatea de Management a  Programului Operational Regional, a elaborat Schema de eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru care se propune finantarea prin Programul Operational Regional, Axa Prioritara 1 “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere” si a negociat cu Comisia Europeana modalitatea de punere in practica a acesteia.

Avand in vedere faptul ca programul se va inchide in anul 2013, schema propusa are un caracter pilot pentru actuala perioada de programare, experienta acumulata putand fundamenta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru perioada de programare 2014-2020.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

One thought on “Apelul de proiecte pentru cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte va fi lansat in 15 octombrie”

  1. gold account spune:

    Investiţiile ţintă sunt blocurile de locuinţe construite între 1950 şi 1990 în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse. Bugetul alocat pentru termoizolări este de 304 milioane de euro, din care 150 de milioane din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi 154 de milioane din contribuţia naţională, respectiv atât bani de la bugetul de stat, cât şi contribuţia autorităţilor locale şi a asociaţiilor de proprietari, care ar însuma 50% din valoarea proiectelor. „Vreau să subliniez că cele 40 de procente de cofinanţare care trebuie plătite de către administraţia publică şi asociaţia de proprietari pot fi împărţite în funcţie de veniturile proprietarilor: acolo unde mai mult de jumătate dintre proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 150 de euro, contribuţia asociaţiei va fi de 10%; în cazurile în care mai mult de jumătate dintre proprietarii din clădire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 350 de euro, contribuţia asociaţiei va fi de 20% şi evident, contribuţia va fi mai mare, respectiv de 30%, acolo unde veniturile sunt sub echivalentul a 500 de euro. Este o repartiţie a contribuţiilor echitabilă, menită să încurajeze accesarea acestor fonduri şi de către asociaţiile de proprietari ale căror membri au venituri reduse şi care au cea mai mare nevoie să facă economii la plata întreţinerii”, a declarat Eduard Hellvig, ministrul dezvoltării regionale şi turismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.