APIA a demarat procesarea si autorizarea platilor in avans pentru fermierii care au depus cereri in Campania 2016

tineri_fermieri.jpg

Procesarea si autorizarea platilor in avans pentru fermierii care au depus cereri unice de plata in cadrul Campaniei 2016 a fost demarata astazi, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), intr-un comunicat de presa.

Potrivit regulamentelor europene, pentru anul de cerere 2016 statele membre pot plati avansuri de pana la 70% in cazul platilor directe si de pana la 85% in cazul sprijinului acordat in cadrul dezvoltarii rurale.

APIA precizeaza ca statele membre pot plati avansurile pentru platile directe numai dupa finalizarea controalelor administrative mentionate la articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Conform Regulamentului de punere in aplicare al UE, de stabilire, pentru anul 2016, a plafoanelor bugetare aplicabile anumitor scheme de sprijin direct prevazute de Regulamentele Parlamentului European si Consiliului European, au fost stabilite plafoanele pentru anul de cerere in curs, Romania beneficiind de o alocare financiara de 1,772 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat sambata ca fermierii vor primi avansul pe suprafata incepand din aceasta saptamana. “Chiar daca nu vor incepe platile din 16 octombrie, in mod sigur saptamana viitoare vor incepe. Vestea buna este ca suma va fi foarte mare, mai mult decat dublu fata de anul trecut, undeva la 130 de euro, iar regulamentul european spune ca se poate da 70% din plati in avans. Avem angajament din partea APIA si a furnizorului de soft ca modulul functioneaza corect si ca vom fi in masura sa platim intre 700.000 si 800.000 de beneficiari dintre cei 900.000 care au depus cererea de plata in acest an. In acest context, sper sa reusim sa platim undeva catre un miliard de euro, ceea ce inseamna enorm fata de anul trecut, cand in ultimele zile din noiembrie, din cauza intarzierilor, am platit doar 262 milioane de euro. Si atunci s-au facut eforturi foarte mari pe ultima suta de metri“, a precizat Irimescu.

APIA va efectua plata in avans aferenta Campaniei 2016 in perioada 16 octombrie — 30 noiembrie 2016, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana (BCE), in data de 30 septembrie 2016 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.