APIA a emis pana joi ordine de plata pentru 96,63% din totalul de 944.075 cereri

bani-660x330.jpg

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a emis pana joi, 18 august, ordine de plata pentru 96,63% din totalul de 944.075 cereri unice de plata aferente Campaniei 2015, reprezentand un numar de 912.296 (pentru cel putin o schema de plata), potrivit unui comunicat al institutiei.

“Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca ieri, 18 august 2016, la sediul institutiei a avut loc o videoconferinta condusa de domnul ministru Achim Irimescu, la care a participat conducerea aparatului central si a centrelor judetene ale Agentiei, in care a fost a analizat in detaliu fiecare judet in parte, stadiul autorizarii si al platilor efectuate pentru cererile unice de plata. Cu aceasta ocazie directorii executivi ai centrelor judetene si-au asumat termenele pana la care vor finaliza autorizarea platilor pentru cererile de plata fara probleme deosebite care tin de dezvoltarea aplicatiei sau de necesitatea clarificarilor cu fermierii pentru erorile depistate. Termenele asumate se intind cel mult pana la jumatatea saptamanii viitoare, in functie de numarul de dosare din fiecare judet, cu conditia sa nu apara erori informatice”, se spune in comunicat.

In urma acestei videoconferinte, in cursul zilei de joi, au fost autorizati la plata 4.214 fermieri, urmand ca vineri sa se emita ordinele de plata pentru acestia.

APIA face precizarea ca, pana la data de 18 august 2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plata aferente Campaniei 2015 au fost emise ordine de plata pentru 96,63% din cereri, reprezentand un numar de 912.296 (pentru cel putin o schema de plata). In ceea ce priveste diferenta ramasa la aceasta data, respectiv 31.779 cereri aflate pe fluxul de autorizare, doar pentru 1,6% din numarul total de cereri primite, respectiv pentru 15.572 cereri, nu au fost efectuate plati pe niciuna din schemele de plata.

Suma totala autorizata la plata este de 1,901 miliarde de euro din care efectiv platita in conturile fermierilor este suma de 1,877 miliarde de euro, pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) si Buget National), cu urmatoarele sume: 1.393,18 euro din FEGA; 210,82 euro din FEADR; 273,60 euro de la Bugetul National.

Institutia mai precizeaza ca pe langa sumele de mai sus in anul 2015 s-au facut plati si pentru Masura 214 — “Plati privind agromediu” in valoare de 15,5 milioane de euro.

APIA reitereaza faptul ca depune toate eforturile pentru a finaliza in aceasta luna platile aferente Campaniei 2015 pentru schemele din sectorul zootehnic si pe aceasta cale face apel catre toti fermierii carora le sunt trimise notificari pentru clarificarea datelor din cererea unica de plata sa se prezinte urgent cu documentele solicitate.

Facem precizarea ca din cele 15.572 cereri unice de plata pentru care nu au fost efectuate plati pe niciuna din schemele de plata, 6.891 sunt cereri ale fermierilor care, conform termenelor asumate de APIA de comun acord cu acestia, vor intra la plata pana la sfarsitul lunii august, astfel: 3.863 cereri sunt ale fermierilor selectati la controlul pe teren pentru sectorul zootehnic si incepand cu data de 24.08.2016 vor intra la plata; 3.028 cereri sunt ale fermierilor ale caror erori aparute in cadrul controalelor administrative necesita completarea sistemului cu noi formulare pentru rezolvarea erorilor sau noi clarificari ale codurilor de eroare, iar incepand cu data de 27.08.2016 vor intra la plata“, se spune in comunicat.

De asemenea, APIA aduce la cunostinta opiniei publice faptul ca, pe parcursul controalelor administrative, functionarii APIA care administreaza cererile unice de plata trebuie sa notifice fermierii pentru clarificarea erorilor din cererile de plata. Astfel, la aceasta data, pentru cererile in care au fost solicitate plati pe sectorul zootehnic este necesara clarificarea unui numar de 10.049 erori cu 1.288 fermieri.

Sursa: APIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.