POIM: 70,83 milioane de euro pentru retele moderne de distributie a energiei electrice, consum de energie monitorizat la nivel industrial si contoare inteligente in locuinte

bani-716x300.jpg

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat apelurile de proiecte pentru finantarea obiectivelor de investitii ce vizeaza crearea conditiilor tehnice necesare preluarii energiei electrice produsa din surse regenerabile de energie (20,96 mil. euro), implementarea de sisteme de monitorizare a consumului de energie la nivel industrial (11,75 mil. euro) si instalarea de contoare inteligente la nivelul locuintelor (38,12 mil. euro).

Proiectele selectate si finantate in cadrul Axei Prioritare 6 Promovarea energiei curate si eficientei energetice in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon (OS 6.1, 6.2 si 6.3) au ca scop:
•    intarirea retelelor de distributie a energiei electrice pentru a putea prelua in conditii de siguranta energia rezultata din valorificarea surselor regenerabile;
•    achizitionarea de catre marii consumatori (producatorii de industrie) a echipamentelor de monitorizare a consumului de energie care sa le permita eficientizarea acestuia prin masuri specifice de eficienta energetica;
•    instalarea sistemelor de masurare inteligenta a consumului de energie eletrica pentru 10.000 de consumatori preponderent casnici.

Beneficiarii proiectelor ce urmeaza a fi selectate sunt:
•    Operatorii de distributie/transport a energiei electrice care preiau energie produsa din resurse regenerabile de energie;
•    Societatile din industrie cu consumuri de peste 1.000 tep/an;
•    Operatorii concesionari de distributie energie electrica, ce se supun obligatiilor de implementare a contorizarii inteligente in proportie de 80% pana in 2020.

Cifrele publicate nu includ rezerva de performanta care se aloca numai acelor beneficiari care ating indicatorii de performanta agreati cu Uniunea Europeana.

Apelurile de proiecte sunt lansate in cadrul Axei prioritare 6 Promovarea energiei curate si eficientei energetice in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon, Obiectiv Specific 6.1. Cresterea productiei de energie din resurse regenerabile mai putin exploatate (biomasa, biogaz, geotermal) – componenta de distributie, Obiectiv Specific 6.2. Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali, respectiv Obiectiv Specific 6.3. Reducerea consumului mediu de energie electrica la nivelul locuintelor.

Pentru a beneficia de consultanta pentru depunerea proiectelor completati acest formular.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.