APIA: Fermierii care ard miristile si pajistile risca sa piarda din subventii

incendiu.jpg

incendiuFermierii care ard miristile si resturile vegetale pe terenul arabil sau ard vegetatia pajistilor permanente incalca “Bunele conditii agricole si de mediu (GAEC 5 si GAEC 8) si vor fi sanctionati”, se arata intr-un comunicat remis de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Referitor la GAEC 5, APIA precizeaza ca nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei conditii fiind mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor.

Agricultorii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vrejuri de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita etc.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare.

Pentru incalcarea conditiei GAEC 5, agricultorilor li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafata arsa.

In legatura cu GAEC 8, APIA precizeaza ca nu este permisa arderea vegetatiei pajistilor permanente, obiectivul acestei conditii fiind mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente.

Prin urmare, agricultorii care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor.

Pentru incalcarea acestei conditii, se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a reducerilor si excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafata arsa.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.