POS MEDIU: Romania trimite proiectele majore spre rambursare, inainte de aprobarea Comisiei Europene

dosare.jpg

dosareRomania poate transmite documentele pentru rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor majore finantate din Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) inainte de emiterea deciziei de aprobare de catre Comisia Europeana.

Aceasta masura pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene este reglementata de Hotararea Guvernului privind modificarea HG nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale, act normativ aprobat in sedinta Guvernului Romaniei de miercuri, 24 iulie a.c.

Cheltuielile care vizeaza proiecte majore finantate de la bugetul de stat, dar care nu au fost inca aprobate de Comisie, sunt considerate eligibile si vor fi rambursate din program dupa emiterea ordinului de aprobare.

Pana in prezent, Autoritatea de Management POS Mediu nu a avut nici un proiect major refuzat de catre Comisie, in special datorita faptului ca aceste proiecte sunt in prealabil discutate si agreate informal cu oficialii Comisiei Europene.

Tot in sedinta din aceasta saptamana, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corectiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislatia din domeniul achizitiilor publice pentru proiecte finantate din POS Mediu.

Ca urmare a promovarii acestui act normativ urmeaza sa fie suportate de la bugetul de stat corectiile financiare aplicate:

  • in cazul contractelor de achizitie publica, a caror procedura de atribuire a fost initiata inainte de data de 10 iunie 2011;
  • in cazul contractelor de achizitie publica, a caror procedura de atribuire a fost initiata dupa data de 10 iunie 2011, pentru care exista inscrisa opinia “fara observatii” de catre UCVAP/CVAP;
  • in cazul contractelor de achizitie publica a caror procedura de atribuire a fost initiata incepand cu data de 1 octombrie 2011, pentru care documentatia de atribuire a fost evaluata si aprobata de ANRMAP.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.