APIA anunta ca a fost adoptata O.U.G. nr.15/2015 prin care:
- sunt modificate termenele de depunere a cererilor unice de plata,
- sunt stabilite conditiile de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca fermierii, inclusiv formele asociative ale fermierilor, utilizatorii de pasuni si fanete,
- este stabilita modalitatea prin care se dovedeste calitatea de fermier activ de catre fermierii care nu au mai depus cereri de plata la APIA in anii precedenti.
Noutati privind depunerea cererii unice de plata 2015:
A. cererile se depun pana la data-limita de 15 iunie la centrele APIA, fara penalizari;
B. cererile unice de plata pot fi depuse si dupa data de 15 iunie, in termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul daca cererea unica de plata ar fi fost depusa pana la data de 15 iunie, in acest an.
Astfel, fermierii vor putea depune cererea unica de plata pentru anul 2015 (inclusiv modificari, corecturi, actualizari etc.) pana la data de 15 iunie a.c. fara penalizari, dupa aceasta data cererea putand fi depusa, timp de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.
Noutati privind utilizatorii de pasuni si fanete:
„utilizator de pasuni si fanete:
(i) crescator de animale, persoana fizica, avand animalele inscrise in Registrul national al exploatatiilor (RNE)/ crescator de animale, persoana juridica de drept public sau de drept privat, constituita conform prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, avand animale proprii sau ale fermierilor membri inscrise in RNE, care desfasoara activitati agricole specifice categoriei de folosinta pasuni si fanete, conform clasificarii statistice a activitatilor economice in Uniunea Europeana pentru productia vegetala si animala, care detine legal dreptul de folosinta asupra suprafetei agricole si care valorifica pasunea prin pasunare cu efective de animale sau prin cosire cel putin o data pe an; sau
(ii) persoana fizica ori persoana juridica de drept privat care are la dispozitie, in conditiile legii, suprafata agricola, care desfasoara activitati agricole specifice categoriei de folosinta pasuni si fanete si care o valorifica prin cosire cel putin o data pe an.”.
Astfel, utilizatorii terenurilor din categoria de folosinta pasuni/fanete vor putea depune cererea unica de plata pentru terenurile in cauza fara a fi obligati sa detina si animale pentru pasunarea acelor suprafete de teren, cu obligatia de a dovedi activitatea agricola minima de cosit cel putin o data pe an, prin valorificarea/depozitarea fanului rezultat.
In ceea ce priveste fermierii care NU au depus cereri unice de plata in anul anterior:
,,(10) Fermierii persoane juridice care nu au depus cereri unice de plata in anul anterior, calculul estimat al platilor directe depasind plafonul de 5.000 euro, pot dovedi calitatea de fermier activ potrivit prevederilor alin. (4) sau (41).”
La articolul 7 / O.U.G. 3/2015, alineatul (21), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) forma asociativa de proprietate, pe baza copiei titlului de proprietate asupra terenurilor apartinand formei asociative si a unui tabel centralizator care cuprinde acordul fiecarui membru detinator de animale privind depunerea cererii unice de plata de catre forma asociativa, datele de identificare, codul de identificare al exploatatiei zootehnice din Registrul national al exploatatiilor si numarul de animale detinute de fiecare membru, precum si suprafata utilizata de forma asociativa prin cosit sau pasunat, la care se anexeaza hotararea adunarii generale a asociatilor privind utilizarea fondurilor”.
Sursa: APIA