APIA: Stabilirea platilor pentru tinerii fermieri, precum si a plafoanelor aferente ajutoarelornationale tranzitorii in sectorul zootehnic pentru anul 2017

17-10-02-09-56-10big_2.jpg

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza cu privire la faptul ca in data de 28.09.2017, s-a publicat in Monitorul Oficial nr. 771 Hotararea de Guvern nr. 701 privind stabilirea pentru anul 2017 a cuantumul platii unice pe suprafata, al platii redistributive si a intervalelor de suprafata pentru care se acorda aceasta, al platii pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, al platii pentru tinerii fermieri, precum si a plafoanelor aferente ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru speciile bovine si ovine/caprine si a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine.

In ce priveste plafoanele aferente platilor pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic pentru anul de plata 2017, acestea au fost stabilite astfel:

  • 24.081,014 mii euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte;
  • 101.200,897 mii euro pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne;
  • 50.783,642 mii euro pentru schema decuplata de productie, speciile ovine/caprine.

Cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic prezentate mai sus se calculeaza prin raportarea sumelor prevazute la cantitatile de lapte livrate si/sau vandute direct eligibile, respectiv la efectivele de bovine sau femele ovine/caprine eligibile.

Pentru plata directa pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine s-a aprobat plafonul de 48.500 mii euro, iar cuantumul se calculeaza prin raportarea plafonului la efectivul de animale eligibile.

Mentionam ca incepand cu data de 16 octombrie 2017, Agentia de Plati si Interventii in Agricultura va acorda plati in avans in cadrul tuturor schemelor de plati, iar incepand cu data de 1 decembrie 2017, va efectua platile corespunzatoare diferentei intre cuantumul calculat si acordat in avans si plafonul financiar ar fiecarei scheme, in conditiile indeplinirii de catre beneficiari a tuturor criteriilor de eligibilitate.

Platile se acorda in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in anii 2017 si 2018 si se fac in lei, utilizand ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrala Europeana anterior datei de 1 octombrie 2017.

Sursa: APIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.