Aprecierea masiva a francului elvetian afecteaza si institutiile de stat

forint.jpg

forintCreditele in franci elvetieni nu au afectat doar persoanele fizice ci si institutiile de stat. Cel mai recent caz este cel al unor 100 de spitale din Franta. Acestea sunt amenintate de o posibila insolventa dupa ce Banca Centrala a Elvetiei a impus un plafon de 1,2 franci/euro.

Dat fiind faptul ca in ultimele saptamani CHF a inregistrat o apreciere masina, ratele dobanzilor acestor spitale franceze a crescut cu 20%. Dupa declaratiile oficialilor, deprecierea monedei europene a atras dupa sine aproximativ 500 de milioane de euro in plus fata de suna initial preconizata. 

Desi guvernul de la Paris a anuntat ca intentioneaza sa participe la fondul de sprijin, nici macar acesta nu este indeajuns pentru a acoperi toata suma. Specialistii preconizeaza ca, daca nu se vor gasi fonduri, datoria poate ajunge si pana la 1 miliard de euro

Acelasi lucru s-a intamplat si cu forintul maghiar. In 2012, acesta s-a depreciat cu 60% fata de francul elvetian, guvernul de la Budapesta preluand la bugetul de stat obligatiile de plata pentru creditele in valuta contractate de circa 3.200 de primarii si consilii locale din Ungaria.

Mai multe detalii: www.economiaonline.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.