Imprumuturile mici si mai dese – cheia marilor succese

 

Lasand la o parte nota umoristica si ironica din titlu, trebuie sa va spun ca intr-adevar, in unele cazuri, imprumuturile sociale (intre persoanele fizice) mici dar dese, au un impact social si economic mai mare decat creditele bancare atat de greu de obtinut.
Aceasta este de fapt idea de baza a ceea ce lumea occidentala numeste „social lending” (vezi Peer-to-peer lending) (sau news.bbc.co.uk), un principiu care a fost deja adoptat cu succes de catre numeroase ONG-uri in toata lumea, printre care si Kiva.

Kiva, organizatia pe care am descoperit-o prin intermediul Internetului acum cateva saptamani, este o companie internationala non-profit accesibila on-line (www.kiva.org), care ar putea avea beneficii remarcabile pentru evolutia si dezvoltarea economica a micilor intreprinzatori din Romania.

Ideea de baza este simpla: oameni din toata lumea acorda un micro-imprumt finaciar (de la 25$ la 1000$) diversilor mici intreprinzatori aflati in orice parte a lumii, iar apoi, la termenul scadent, isi primesc banii inapoi, pe care pot alege sa-i reinvesteasca sau sa-i retraga in contul personal.

Cred ca acesta este singurul mod in care micii intreprinzatori (majoritatea din zone rurale) isi pot dezvolta afacerea in lipsa oricarui alt sprijin finaciar. Si asta pentru ca multi dintre cei care au nevoie de sprijin economic nu ajung sa primeasca nici bani din imprumutul FMI si nici subventii din imprumuturile europene, atat de greu de accesat din cauza biroctratiei si a coruptiei care inca domina sistemul economic-finaciar din Romania. 

Dupa cum veti vedea, banii nu sunt impartiti la intamplare, ci prin intermedierea unor organizatii locale de micro-finantare bine stabilite si cu experienta cumulata in domeniu. Astfel multi bani din diferite colturi ale lumii au fost folositi sa cumpere unelte agricole pentru un fermier din Republica Moldova sau o masina de cusut pentru o croitoreasa din India.

Ideea este excelenta. In sfarsit, oamenii se pot ajuta intre ei, fara sa mai astepte interventia (si asa tardiva) a guvernului sau a autoritatilor locale.

Din pacate insa nu exista inca o astfel de organizatie de micro-finantare teritoriala in Romania, desi aproape fiecare tara vecina noua se poate lauda cu asa ceva. Un astfel de partener local ar face posibila intermedierea de fonduri intre cei care imprumuta bani prin Kiva si micii intreprinzatori romani, care au nevoie cu disperare de acesti bani.

Romani Online Ltd (www.romani-online.co.uk) lanseaza astfel un apel catre toti cei interesati sa ia parte in acest proiect si sa faca posibila ajutorarea micilor intreprinzatori din Romania, carora de altfel le-ar fi destul de greu sa primeasca un imprumut bancar in climatul actual de recesiune economica.

Daca faceti parte sau sunteti in contact cu o organizatie de micro-finantare de pe teritoriul Romaniei, si daca acest articol v-a inspirat sa luati parte in lupta mondiala pentru ameliorarea saraciei, vizitati site-ul Kiva si deveniti parteneri asociati in Romania.

Romani Online Ltd nu intermediaza acest proces si nici nu actioneaza in beneficiul organizatiei Kiva. Romani Online Ltd incearca sa introduca aceasta organizatie unui public cat mai larg, cu scopul unic de a promova intrajutorarea, filantropia si constiinta sociala comuna printre romanii de pretutindeni. 

Am fi foarte bucurosi sa aflam ca apelul nostru v-a determinat sa luati parte in acest proiect si nu uitati ca saracia nu va fi niciodata combatuta cu imprumuturi FMI. Saracia poate fi eradicata numai prin ajutoare constante, de la om la om, de la cel care detine un surplus catre cel care are o nevoie. 

Sursa: Redactia Finantare.ro

Oana Gusatu (Coordonator Campanii Caritabile, Romani Online Ltd)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top