Anul 2010 incepe cu vesti bune pentru functionarii care gestioneaza fonduri europene

 

In elanul diminuarii cheltuielilor bugetare cu personalul s-a luat decizia anul trecut de a diminua avalansa de sporuri si prime din administratia publica. In multe zone argumentul era perfect justificat.
Pe de o parte, sporurile nu au de ce sa detina ponderi mai mari de 20% din veniturile salariale, favorizand astfel acordarea lor pe criterii discriminatorii. Pe de alta parte, veniturile salariale ale bugetarilor trebuie sa fie transparente si sa nu concureze neloial mediul privat.

Aprig dezbatut a fost sporul de 75% de care beneficiaza functionarii care gestioneaza fonduri europene din cadrul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) si AM Ex-ISPA. Este vorba de 130 de persoane.

Sporul de 75%, platit initial din bugetul de stat, a fost decontat din banii obtinuti de la Comisia Europeana (CE) pentru Programul Operational Asistenta Tehnica.

Vorbim despre 1,4 milioane euro pentru sporurile acordate in aprilie-octombrie 2009, adica aproape 1540 euro/persoana/luna. Pentru aceasta suma decontata, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a primit aprobarea de la CE pe 28 decembrie 2009.

Pentru sporul de 75% platit in intervalul noiembrie-decembrie 2009, MFP va depune documentatia spre aprobare la CE in luna ianuarie 2010.

In 2010 sporul de 75% va fi platit din acelasi Program Operational Asistenta Tehnica, pe baza aceleiasi proceduri de decontare post-factum obtinuta de catre MFP de la CE.

Intarzierile majore in semnarea – monitorizarea – decontarea proiectelor derulate cu finantare europeana impune si angajarea mai multor evaluatori si experti, respectiv sa gasim alternativele de finantare pentru extinderea facilitatilor si pentru angajatii din autoritatile de management si din organismele intermediare locale, pentru ca absorbtia fondurilor europene sa prinda vant in pupa in Romania anului 2010.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Andreea Paul (Consilier Personal al Prim-Ministrului, Guvernul Romaniei)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.