Consultanta IT si project management la superlativ

 

„Anul 2010 a fost pentru PMSolutions un an de consolidare, in care s-au concretizat multe dintre proiectele la care am lucrat in anul 2009. Astfel, intr-o perioada nu tocmai fasta pentru mediul economic, in general, am reusit sa crestem portofoliul de clienti, sa castigam proiecte cu derulare multi-anuala si sa obtinem o crestere a cifrei de afaceri. Am investit in proiecte noi, care speram sa se concretizeze in anul 2011, am crescut echipa de consultanti si suntem foarte bine pozitionati pentru inca un an de crestere in 2011”.
Finalul anului ne ofera oportunitatea unei retrospective asupra realizarilor ultimelor 12 luni pentru una dintre cele mai active firme independente de consultanta in project management pentru proiecte IT si, in acelasi timp, un partener vechi al revistei Market Watch. Stam de vorba cu Catalin Hristea si Catalin Tiseac, parteneri si fondatori ai PMSolutions.

Cum caracterizati anul 2010?

Anul 2010 a fost al doilea an de derulare a activitatii intr-un nou context economic, context pe care unii il numesc criza, iar altii il considera deja „noua realitate”. Pentru industria IT, a fost un an caracterizat printr-o relansare prudenta a investitiilor, dar la un nivel semnificativ inferior celui cu care eram obisnuiti in urma cu 2 ani. Scaderea cererii pentru proiecte IT a determinat si o scadere proportionala a investitiilor in servicii de consultanta IT, fie ele de proiectare sau de implementare. in anul 2010, cel mai mare investitor in tehnologie a continuat sa fie Statul, care a demarat mai multe proiecte majore de informatizare – fara insa a putea satisface potentialul de furnizare al industriei IT locale, ceea ce a produs dificultati operationale majore unor jucatori vechi si, pana acum, considerati importanti in piata.

In contextul reducerii drastice a alocarilor bugetare pentru investitii, „gura de oxigen” a investitiilor publice in IT a sosit din zona proiectelor cu finantare europeana.

Cum s-a adaptat PMSolutions acestei noi realitati?

Dezavantajele acestei perioade de scadere economica si efectele asupra pietei IT prezentate anterior au constituit, surprinzator poate, avantaje pentru firma noastra. In ultimii ani am construit un parteneriat solid cu administratia publica locala si centrala si ne-am concentrat asupra gasirii unor solutii IT pentru rezolvarea principalelor probleme care cauzeaza ineficienta. In acelasi timp, am investit efort in intelegerea mecanismelor de finantare a proiectelor IT dedicate administratiei si am fost capabili sa gasim rezolvare pentru cea mai importanta problema cu care clientii nostri se confruntau – lipsa finantarii. Astfel, am fost capabili sa oferim o gama completa de servicii celor interesati de optimizarea activitatii utilizand solutii IT: analiza nevoilor, proiectarea solutiei si sustinerea fezabilitatii acesteia, pregatirea cererii de finantare si project management pe intreaga perioada de derulare a investitiei.

Oportunitatea finantarilor nerambursabile a constituit un fundament solid pentru sustinerea serviciilor de project management pe care PMSolutions le ofera in mod traditional clientilor sai. Inca de la infiintarea firmei in anul 2003, am fost avocatii performantei investitionale prin project management si am investit in promovarea acestei meserii.

Dificultatea majora cu care ne-am confruntat in trecut a fost, intotdeauna, finantarea acestor servicii. Strategia de finantare a proiectelor europene si eligibilitatea cheltuielilor aferente managementului de proiect externalizat au adus o schimbare a opticii in ceea ce priveste atat necesitatea, cat si „valoarea” serviciilor de management al investitiei. Astfel, in anul 2010 am fost perfect pozitionati (atat tehnic, cat si din punct de vedere al vizibilitatii in verticalele de industrie carora ne adresam) pentru a oferi servicii profesionale de project management.

Exista un alt aspect extrem de important care a constituit un avantaj major pentru noi si care este, de altfel, principalul nostru diferentiator fata de restul firmelor care ofera servicii de project management pentru proiecte cu finantare europeana. Pentru PMSolutions, managementul de proiect nu a fost inventat odata cu finantarile nerambursabile si nu inseamna numai rapoarte de progres si completarea unor cereri de rambursare. Aceasta este doar o componenta administrativa fara o valoare adaugata majora pentru beneficiar, deoarece oricine poate citi regulile de derulare a proiectului si poate completa formularele tipizate.

Valoarea adaugata a serviciilor de project management oferite de PMSolutions consta in implicarea efectiva in derularea tehnica a contractelor si in implementarea proiectelor, prin oferirea de consultanta tehnica specializata clientului, prin revizuirea tuturor livrabilelor de proiect, prin managementul calitatii si al riscurilor si prin asigurarea unui cadru metodologic general de derulare a proiectelor.

Care sunt cele mai relevante proiecte derulate in anul 2010?

In anul 2010 am finalizat cateva colaborari mai vechi, in cadrul unor proiecte majore de informatizare derulate de APIA si ANOFM (proiecte cu bugete reunite de peste 30 milioane de Euro). Am continuat, de asemenea, parteneriate mai vechi cu institutii ale administratiei publice locale, in cadrul unor proiecte cu finantare europeana si nu numai: Primaria Brasov, Primaria Sibiu, Primaria Alba Iulia, Primaria Sectorului 2. Pentru Primaria Alba Iulia am realizat o intreaga strategie de informatizare si am ajutat la obtinerea unor finantari nerambursabile de aproximativ 2 milioane de Euro. Faptul ca cererea de finantare pregatita de noi a primit cel mai mare punctaj din cele peste 200 de proiecte evaluate in anul 2010 in cadrul programului de e-Guvernare a fost o recunoastere directa atat a caracterului inovator al solutiei propuse, cat si a calitatii documentatiei realizate.

Am inceput, de asemenea, colaborarea cu Primaria Piatra Neamt si cu Consiliul Judetean Neamt, in cadrul unor proiecte de realizare a unor sisteme informatice destinate interactiunii cu cetatenii, dar si optimizarii activitatilor de back-office.

Un proiect de referinta demarat in acest an este implementarea Sistemului National de Raportare a Incidentelor pentru Politia Romana. Pentru acest proiect cu buget de peste 2 milioane de Euro am realizat o analiza a cerintelor si o proiectare tehnica, urmand sa furnizam si servicii de project management pana la finalizarea implementarii.

Cel mai mare proiect demarat in anul 2010 este insa cel de consultanta pentru managementul proiectului de implementare a unui sistem informatic integrat pentru Oficiul National al Registrului Comertului, in cadrul unei investitii de peste 16 milioane de Euro. Este un proiect care se deruleaza pana in a doua jumatate a anului 2011 si care necesita atat abilitati tehnice, cat si metodologice, de planificare si urmarire. Este, de asemenea, un proiect finantat prin Fonduri Structurale, a carui complexitate se reflecta si in complexitatea sarcinilor de administrare a contractului de finantare. Este, de altfel, cel mai mare proiect finantat de catre MCSI in cadrul apelurilor de proiecte pe care le gestioneaza.

Noutati in cadrul echipei?

Pentru intarirea capacitatii de gestiune a proiectelor IT cu finantare europeana, am cooptat in cadrul echipei noastre un nou membru important, care aduce cu sine experienta de monitorizare a intregului portofoliu de proiecte finantate de catre MCSI prin POSCCE. In urmatoarele luni vom intari, de asemenea, echipa de consultanti, adaugand abilitati de analiza si proiectare tehnica, astfel incat in 2011 sa fim capabili sa ne implicam si mai eficient in implementarea proiectelor clientilor nostri.

Sursa: www.managementul-proiectelor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top