
In acest gen de piata, companiile sunt cele care trebuie sa cunoasca nevoile clientilor carora li se adreseaza, sa concureze cu alte companii din zone care inainte nu reprezentau, datorita distantei, un pericol si sa descopere acele mijloace ce sa-i diferentieze fata de concurenta.
Aici intervine marketingul si, fara a folosi cuvinte mari, marketingul in sine reprezinta, sau ar trebui sa reprezinte, filosofia fiecarei companii. Marketingul, in adevaratul sau inteles, a devenit insa o necesitate si nu un moft. Cine nu-i intelege rolul si scopul, risca sa devina invechit pe o piata in continua schimbare si risca sa descopere prea tarziu faptul ca se adreseaza unei piete lipsite de interes pentru serviciile sau produsele oferite.
Conceptul de marketing in sine detine cheia atingerii scopurilor fiecarei organizatii in parte si consta de fapt in determinarea nevoilor si dorintelor pietei-tinta si oferirea satisfactiei cautate intr-un mod mai eficient decat concurenta. Din pacate, la nivelul multor firme marketingul inca se confunda cu publicitatea, sau se rezuma la organizarea unui departament denumit „de marketing” doar pentru ca suna mai modern, cand, de fapt, acesta se rezuma la o activitate, esentiala de altfel, dar insuficienta, de urmarire a vanzarilor si de raspuns la cererile de oferta primite. Dar, marketing nu face, sau nu ar trebui sa faca doar un singur departament.
Marketingul ar trebui sa fie punctul de la care porneste orice afacere. Aceasta deoarece structura de baza a marketingului se axeaza pe cunoastere (a ceea ce suntem noi si a mediului in care activam – cu toate componentele sale). A sti cine suntem, ce putem face si cui ne adresam sunt pasi primordiali in demararea oricarei afaceri de succes.
Si daca tot se apropie sarbatorile… sa aveti parte de tot ce va incanta inima!