Fiul cu parul blond face ferma dintr-un fond

 

Cele doua proiecte, „Utilaje agricole pentru ferma legumicola si vegetala” si „Depozit de legume si fructe”, au fost finantate rin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, avand un buget total de 1.500.000 euro, respectiv 750.000 euro.
„Am trecut intamplator prin satul unde s-a nascut tata, Uda Clocociov. In Teleorman. Tata si-a vandut casa in urma cu ceva ani. Este o zona unde s-a facut dintotdeauna legumicultura.

Atunci mi-a venit ideea ca as putea face aici o ferma de legume si fructe, dar si un depozit pentru toata productia din zona”. Vorbele de adineauri aduc a amintirile lui Creanga, insa pot fi incluse doar in marele roman de autobiografii „Amintiri din post-aderare”. Nu stiu altii cum sunt, dar lui Vladulescu Petre, cand s-a gandit sa faca o ferma de legume si fructe, i-a incoltit in minte ideea unei singure surse posibile de cofinantare: fondurile europene

Ca sa faci o ferma, iti trebuie pamant. Mult. Imediat dupa strafulgeratoarea idee cu accesarea unui fond european pentru agricultura, Vladulescu a cumparat, la Uda si imprejurul ei, 250 de hectare de teren agricol. A avut banii. Ii tot aduna de vreo zece ani, de cand s-a apucat de afacerea cu construitul si administrarea de mari depozite frigorifice pentru produse alimentare.

Apoi si-a cautat un consultant care sa-l ajute sa intocmeasca un dosar eligibil. A aflat ca fondurile vizate de el provin din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala) si pot fi accesate prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala. A dat in lucru doua cereri. Prima, pentru achizitionare de utilaje agricole. A doua, pentru un depozit de legume si fructe. Cumulate, finantarile solicitate din FEADR depaseau doua milioane de euro.

Pe mana consultantului

Startul pentru adunarea documentatiei s-a dat in vara lui 2007. „Au fost tot felul de avize care, in timp ce le adunam pe celelalte, expirau. Le-am tot reinnoit. Apoi au fost probleme cu necunoasterea, mai bine zis, cu necomunicarea unor termene de depunere, fapt ce a intarziat in plus alcatuirea dosarelor”, isi aminteste Vladulescu.

Dosarele au fost depuse in aprilie si mai 2008. Doua luni mai tarziu au fost aprobate. Acum asteapta sa vina ziua platii. Dar nu cu mainile-n sold. Sigur pe „mana buna” a consultantului, „fermierul post-aderare” Vladulescu n-a asteptat sa auda verdictul comisiei de finantare FEADR si a cumparat, din resurse financiare personale si local-bancare, utilaje agricole.

O investitie de 3 miliarde de lei vechi. Ca sa nu piarda anul agricol 2008, a insamantat cartof si rapita pe o parte din cele 250 de hectare, inscrise in cererea de finantare drept suprafata agricola a fermei legumicole si vegetale.

„Eram sigur ca o sa ne accepte solicitarile. Am cumparat si am cerut finantare pentru utilaje din cele mai performante. Fara asa ceva nu poti face agricultura in ziua de azi, cand trebuie sa respecti calendarul agricol la minut. Nu la zi! Din cauza fenomenelor meteorologice extreme, avem mari probleme”, spune convingator fiul cu parul blond al unuia dintre cei 900 de legumicultori, majoritatea trecuti de 70 de ani, din Uda Clocociov. Pe gustul familiei in dosarul finantarii FEADR pentru utilaje, solicitantul a calculat ca sistemul de irigatie il va costa 180.000 de euro.

Din cele 750.000 de euro, cat reprezinta totalul finantarii. Vladulescu vrea sa cultive cartofi, morcovi, ceapa, alune de pamant si plante medicinale. Ultimele doua culturi sunt cele mai sensibile la lipsa umiditatii din sol. Omul de afaceri, specializat in depozite frigorifice, a inmagazinat, in ultimele luni, sute de pagini de cultura horticola. Adica s-a „culturalizat” in horticultura.

Niciun rand, insa, despre culturile bio. „Sa faci cultura bio in Romania e o munca de titan. Apoi, nu exista o piata bine demarcata ca pret pentru astfel de produse si nici o cultura a cumparatorului. Asa ca o sa fac o productie moderna, dar cu conditia sa imi placa mie gustul legumelor si al fructelor. Cu ele o sa-mi hranesc si propria familie”.

Depozitul pentru legume si fructe, al carui proiect isi asteapta din zi in zi finantarea FEADR, ii va ajuta pe cei din zona, ba chiar si pe cei din mare parte a judetelor Teleorman si Olt, sa-si pastreze marfa intr-un mediu nealterabil, sa o ambaleze si sa o eticheteze cum scrie in acquis-ul comunitar.

Dupa ce-si va vedea proiectele cu finantarile europene implementate, „fermierul post-aderare” Petre Vladulescu si-a promis lui insusi ca o sa lase viata de orasean si o sa se mute langa ferma. „Ca in telenovele,” mustaceste sus-numitul, cu gandul la ironiile prieteniilor. A mai cumparat un hectar pe malul vechiului curs al raului Olt, unde se aduna an de an egrete, lebede… si poate ca vom mai scrie un reportaj cu Vladulescu de la Uda si despre fondurile europene LIFE, cele pentru conservarea biodiversitatii!

Nume proiect 1: Utilaje agricole pentru ferma legumicola si vegetala
Tip finantare: FEADR
Valoarea finantarii: 750.000 euro

Nume proiect 2: Depozit de legume si fructe
Tip finantare: FEADR
Valoarea finantarii: 1.500.000 euro

De ce?
Pentru ca, in mare parte, in Romania cultura legumelor se face pe suprafete de cel mult jumatate de hectar. Oamenii nu au unde sa depoziteze marfa si atunci o vand repede si ieftin intermediarilor care cresc pretul la vanzare, pur speculativ.

Sursa: EuROpeanul

Razvan Petrisor (Redactor, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top