Infrastructura, fondurile si ardelenii – Interviu cu Claudiu Cosier, Director General Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest

 

Fiecare proiect trebuie sa se inscrie in strategia de dezvoltare regionala si sa fie complementar cu alte investitii publice sau private din regiune. Cu o dezvoltare economica impresionanta, regiunea Nord – Vest poate fi lesne considerata de top. Constienti ca pot reusi numai cu oameni foarte bine pregatiti si cu o mare capacitate de comunicare, cei de la ADR Nord-Vest si-au concentrat atentia pe factorul uman. Rezultatele sunt deja vizibile.
euROpeanul: Care este abordarea agentiei conduse de dvs. privind asigurarea absorbtiei fondurilor pentru dezvoltare regionala in Regiunea Nord-Vest?

Claudiu Cosier: Dorim sa contractam marea majoritate a fondurilor disponibile prin Programul Operational Regional 2007-2013 pana la sfarsitul anului 2009. In plus, dupa cum stiti, Regiunea Nord-Vest a semnat, in 8 august, primele doua contracte de finantare prin POR.

Finantarea unui drum judetean nu va duce insa la dezvoltarea zonei daca nu vor fi implementate, in proximitate, proiecte de infrastructura de afaceri, de infrastructura turistica si sociala. Pentru asta, eforturile noastre de programare nu s-au incheiat odata cu elaborarea Planului de Dezvoltare Regionala 2007-2013, ci au continuat cu elaborarea si aprobarea de catre Consiliul de Dezvoltare Regionala a strategiilor sectoriale pentru Sanatate, Educatie, Servicii Sociale.

Pentru cititorii dumneavoastra, vom explica relatia intre documentele strategice si proiectele finantate prin fonduri structurale: pe langa regulile de eligibilitate pe care orice proiect trebuie sa le indeplineasca, solicitantul trebuie sa demonstreze modul in care proiectul sau se inscrie in strategia de dezvoltare regionala si daca este complementar cu alte investitii publice sau private.

euROpeanul: Exista in regiunea dumneavoastra o axa anume din POR “preferata” de potentialii aplicanti?

Claudiu Cosier: Pentru Axa prioritara 2 “Infrastructura de transport” au fost depuse proiecte care insumeaza 110% din alocarea financiara totala pentru acest tip de investitii. In total, sunt noua proiecte, dintre care pentru doua au fost deja semnate contractele de finantare.

O alta zona care beneficiaza de mare interes din partea potentialilor beneficiari este domeniul 4.3.”Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”, Axa prioritara 4 “Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local”. Pentru acest domeniu au fost depuse 130 de proiecte. Astfel, Regiunea Nord-Vest detine, din nou, pozitia de top privind numarul de proiecte depuse.

Totodata, un interes aparte este pentru Axa 5 “Dezvoltare durabila si promovarea turismului”. Aici avem proiecte de valori mari, aflate in stadiu avansat de pregatire.

euROpeanul: Cum va faceti cunoscute activitatea si atributiile in randul celor interesati de fondurile structurale?

Claudiu Cosier: Noi am impus intotdeauna un stil proactiv in relationarea cu potentialii solicitanti de finantare nerambursabila. De aceea, ultimele noastre actiuni publice au constat in organizarea a sase conferinte judetene, care au avut loc in perioada 5-15 august a.c. Atunci s-au prezentat, de catre expertii nostri, pentru fiecare axa prioritara, activitatile eligibile si proiectele aflate in portofoliu. La randul lor, echipele tehnice din cadrul consiliilor judetene si ale consiliilor locale au prezentat stadiul pregatirii proiectelor finantabile prin POR.

Am creat un minisite destinat POR si un nou produs de informare suplimentul editorial InfoPOR, care a fost lansat in iunie 2008. Vom lansa in curand serviciul de stiri instant, care va fi implementat prin sistemul Flux RSS, atat pentru site-ul www.nord-vest.ro, cat si pentru minisite-ul POR.

euROpeanul: Care sunt proiectele proprii ale ADR Nord-Vest, avand in vedere faptul ca ne-ati obisnuit cu proiecte in premiera pentru Romania.

Claudiu Cosier: Lansam si implementam mereu proiecte in colaborare cu parteneri straini, alte agentii de dezvoltare din tara si strainatate sau cu reprezentanti ai comunitatii. Dintre proiectele noastre pot sa va spun cateva cuvinte privind REGIS NW, care este complet implementat. Un rezultat deosebit al acestuia este infiintarea Institutului Regional pentru Educatie, Cercetare si Transfer Tehnologic Nord-Vest, care doreste sa se constituie intr-o punte de legatura intre mediul universitar, administratia publica si mediul de afaceri.

De asemenea, suntem parteneri in proiectul CLUSTHERM, care are ca obiectiv principal exploatarea apelor termale in beneficiul comunitatilor rurale. Va fi implementat pe o durata de doi ani, pana la finele anului 2009.

Un alt proiect este cel denumit BISNet Transilvania, care are ca obiectiv crearea unei retele-suport pentru afaceri si inovare in regiunile de dezvoltare Nord-Vest si Centru. Printr-un consortiu de sapte parteneri, se propune o abordare inovativa si o mai buna tintire a sectorului IMM din arealul geografic delimitat.

euROpeanul: Cat de mult conteaza pregatirea angajatilor pentru succesul proiectelor? Aveti o anume politica de personal?

Claudiu Cosier: Sunt politici si nu pur si simplu “politica”. Fiecare dintre componentele/directiile de management a resurselor umane – recrutarea, selectia, instruirea si dezvoltarea, stimularea angajatilor, presupun modalitati de abordare distincte. Rezultatul trebuie sa fie mentinerea competitivitatii, manifestarea profesionalismului la toate nivelurile ierarhice, intr-un cuvant o organizatie deschisa.

Sursa: EuROpeanul

Ana Maria Sandu (Redactor EuROpeanul , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.