Primele proiecte din Regiunea Vest finantate prin Regio – Programul Operational Regional

 

La sfarsitul lunii octombrie, Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a semnat impreuna cu autoritatile regionale, primele cinci contracte de finantare in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 din Regiunea Vest.
“Am pornit acest program acum mai bine de un an, in iulie 2007, si este un program operational care s-a miscat repede, dovada si semnarea celor cinci contracte de finantare de astazi. Avem multe proiecte depuse si sper sa incepem sa cheltuim acesti bani cat mai repede in folosul regiunilor.

In momentul de fata sunt depuse proiecte in valoare de 2,2 miliarde EUR, din care am contractat deja proiecte in valoare de 269,3 milioane de EUR. Pana la sfarsitul anului se vor incheia contracte cu o valoare de peste 800 milioane EUR”, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Cele cinci proiecte se inscriu in domeniul de interventie 2.1 Reabilitarea si modernizarea Retelei de Drumuri Judetene, Strazi Urbane – inclusiv Constructia/Reabilitarea soselelor de centura si au fost semnate la sfarsitul Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional desfasurat in Regiunea Vest.

Contractele de finantare semnate au o valoare de peste 53 milioane de euro si vor finanta proiecte in cadrul carora se vor reabilita peste 90 de km de drumuri din Regiunea Vest.

Bugetul Ministerului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru 2009. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor va dispune anul viitor de un buget cu 10% mai mare fata de cel din acest an. Bugetul MDLPL cuprinde 2,6 miliarde de lei buget de stat si 645 milioane de lei credite externe nerambursabile.

Programul de constructie a salilor de sport va avea in 2009 un buget de 432 de milioane de lei, mai mare cu aproape 25% fata de 2008. Pentru constructia de bazine de inot, anul viitor vor fi alocati 115 milioane lei, fata de 25 milioane lei in 2008, fondurile urmand sa asigure finantarea in proportie de 15% pentru aproximativ 30 obiective (cinci bazine olimpice, sapte bazine de polo si 18 bazine scolare).

Programul “Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apa si canalizare, precum si a statiilor de tratare a apei potabile si a apei uzate in localitatile sub 50.000 de locuitori”, cu un buget de 234 milioane lei in 2009, mai mare de 2,5 ori fata de 2008, propune finantarea in proportie de circa 40% din valoarea primei etape a programului, potrivit datelor MDLPL.

Bugetul institutiei pentru programul de pietruire, reabilitare, modernizare si asfaltare de drumuri de interes local va totaliza in 2009 circa 170 milioane lei, fata de 144,23 milioane lei in acest an. MDLPL anticipeaza executia a circa 280 de km anul viitor.

Programul de locuinte pentru tineri destinate inchirierii, prin ANL, va dispune in 2009 de 284,4 milioane lei, fonduri mai mari cu aproape 10% fata de acest an si utilizate pentru continuarea executiei a aproximativ 7.000 de unitati locative, din care in anul viitor vor fi finalizate circa 3.000 de locuinte, precum si pentru inceperea executiei a 4.000 de apartamente.

Pe de alta parte, bugetul din 2009 cuprinde si o sectiune de fonduri externe nerambursabile din perioada de pre-aderare (PHARE). Acestea vor totaliza 570 milioane lei in 2009, de la 841 milioane lei in acest an. “Au fost ani buni pentru programele derulate de minister. Pe fondul cresterii economice inregistrate, bugetul alocat programelor de infrastructura a fost de patru-cinci ori mai mare decat in perioada anterioara, iar realizarile, pe masura bugetului.”, a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Sursa: euROpeanul

Veronica Comos (Redactor, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.