Priorităţile mediului rural sunt încă reprezentate în mare parte de nevoia pentru infrastructuri primare, întrucât un procent de 40% din mediul rural este lipsit încă de reţeaua de apă şi canalizare, iar necesarul de investiţii se ridică la 20 de miliarde de euro, a explicat Valentin Ivan, primar al comunei Sadu, din judeţul Sibiu, respectiv vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.
„Discutăm în baza unor statistici puse la dispoziţie de un studiu profund al Băncii Mondiale, care a făcut o analiză a sistemelor integrate de apă şi canalizare la nivelul României şi discutăm de o nevoie de investiţii pentru 40% din zona rurală. (…) Aproape 70% din bugetul total al PNRR ar trebui să fie destinat acestei componente, ceea ce înseamnă că nevoia este mai mare decât oferta“.
Astfel, invitatul a suţinut că necesarul de investiţii se ridică la 20 de miliarde de euro, iar comunele speră ca statul să identifice un mix de oportunităţi înspre mai multe programe prin care să fie finanţată acastă nevoie.
„Nădăjduim pe complementaritatea programelor operaţionale din exerciţiul financiar 2021-2027, Planul Naţional Strategic şi programul guvernamental, astfel încât să fie eliminată această lipsă de asigurare a resurselor de finanţare în ceea ce priveşte acest domeniu vital, care ţine de convieţuire“.
Asociaţia care reprezintă circa 2.200 dintre cele 2.862 de comune din România speră ca viitoarele axe pe fonduri europene să le dea o şansă şi localităţilor cu sub 2.000 de locuitori, care nu au reuşit să se încadreze pe cadrul multianual anterior.
„Discutăm încă de localităţi care au fost văduvite în exerciţiile financiare trecute. (…) PNRR este o oportunitate pentru că elimină acest prag al statuării criteriilor de eligibilitate pentru comunele sub 2.000 de locuitori şi încă sperăm că va fi o nouă etapă a Programului Naţional de Dezvoltare Locală care să vină cu adresabilitate şi către introducerea reţelelor de apă şi canalizare în mediul rural, şi cu soluţii alternative de energie termică“.
Prin urmare, comunele au priorităţi care nu se aliniază neapărat cu planurile stabilite la vârful UE, însă aceste nevoi primare nu mai pot fi amânate.
„Suntem astăzi în situaţia în care Europa vine cu un program nou, în ceea ce priveşte Green Deal, o Europă verde, o Europă digitală, iar noi pe zona rurală încă trebuie să facem faţă nevoilor legate de infrastructurile de apă, canalizare, gaz şi uneori şi electricitate“.
În ceea ce priveşte extinderea reţelei de gaz, vicepreşedintele ACoR a subliniat că peste 50% dintre comunele din România nu sunt conectate la reţeaua de gaz, într-un moment în care Europa deja priveşte gazul doar ca pe un element de tranziţie.
Sursa: Ziarul Financiar
Politica UE pentru Romania este una paguboasa si asta ne-a adus la o datorie interna si externa de peste 250 de miliarde de euro cea mai mare in ultimii 500 de ani, egala cu PIB tarii si am pus streangul de gat pentru 3-5 generatii dupa noi
Nu inteleg de ce stam la cheremul acestor birocrati de la UE
=in primul rand cica ne-au alocat 29 de miliarde de euro pentru exercitiul financiar 2021-2027 , din care atentie
14 miliarde sunt nerambursabili de la UE, dar uita cu desavarsire ca noi platim taxa la bugetul UE de 2 miliarde de euro pe an , bani ce ii imprumutam de la BEI, BERD etc cu dobanda ,deci platim circa 16-17 miliarde si ei ne dau cu mare fala 14 miliarde , bun negot
restul de 15 miliarde cica se imprumuta UE la dobanzi mai bune si ni-i da si noua sub forma de imprumut
cei 80 de miliarde de euro promisi triumfalist de un presedinte cara habar nu are pe ce lume traieste , sunt tot bani imprumutati
Culmea este ca dupa ce ne dau bani imprumutati ,impune ei domeniile in care sa ne dezvoltam , dupa minte ingusta a unor birocrati nenorociti cu salarii de 15-20.000 de euro pe luna
In loc sa ne dezvoltam industria grea, constructoare de masini ,siderurgia, metalurgia, , mineritul ,industria navala, aviatica etc ei ne aloca in domeniul energiei verzi sau digitalizare, vezi doamne ca un restaurant numai poate functiona decat cu un robot in loc de ospatar
De aceea se impune iesirea din aceasta structura malefica, corupta, care ne-a adus in faliment si alinierea la Rusia d-lui Putin , sa avem acces la resurse ieftine, o piata de desfacere uriasa, sa preia conducerea tarii stahanovisti muncitori fara prea multa scoala prin Occident, dar cinstiti, incoruptibili, sa ne facem planuri cincinale ,anuala, de perspectiva si nu haosul actual ,cand stam cu ochii in soare si asteptam investitorii straini sa ne salveze tara