Au crescut imprumuturile in agricultura

agriculture.jpg

agriculturaImprumuturile acordate pentru agricultura au avut cea mai rapida crestere in 11 luni din 2015 fata de aceeasi perioada din 2014, respectiv 8%, in timp ce sectoarele industrie si servicii au inregistrat avansuri modeste. La polul opus, cresterea creditarii in constructii se lasa in continuare asteptata.

Creditele acordate si angajamentele asumate de banci pentru sectorul agricultura afisau la finele lunii noiembrie o valoare de aproape 13 miliarde de lei (echivalentul a 3 mld. euro), avansul in termeni nominali fiind de aproximativ 500 de milioane de lei. Astfel creditarea in agricultura, chiar daca are o pondere redusa in totalul creditarii corporate, de doar 7%, a inregistrat totusi anul trecut cel mai ridicat ritm de crestere la nivelul imprumuturilor.

Pe locul doi in ceea ce priveste ritmul de crestere al creditarii se pozititioneaza finantarile care au mers in industrie. Firmele care activeaza in acest domeniu aveau la finele lunii noiembrie un sold de finantari accesate de 63 mld. lei (14 mld. euro), in crestere cu 1,6% fata de aceeasi luna de anul trecut.

Clasamentul cresterilor pozitive ale soldului finan¬tarilor este completat de sectorul servicii, cu un avans aproape nesemnificativ, de 0,1%. Sectorul serviciilor are cea mai mare pondere in totalul finantarilor corporate. Astfel, creditarea care a mers catre acest sector reprezenta la finele lunii noiembrie 44% din totalul creditarii corporate, respectiv un volum de finantari de 83 mld. lei.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.