Dobanzile la creditele in lei vor scadea pana la 17% anul viitor

Media dobanzilor practicate de bancile comerciale autohtone la creditele acordate in lei va scadea la 17-18% in 2005, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim-vicepresedintele Alpha Bank, Radu Ghetea, in cadrul Forumului Bancar, organizat de Finmedia.

In prezent, media dobanzilor practicate de institutiile bancare este de circa 24%. “Media dobanzilor practicate de BCR este de 20% in prezent, iar daca nu luam in calcul BCR, media la nivelul sistemului bancar ar fi de 26%”, a afirmat pentru ziaristii de la Gardianul, presedintele executiv al acestei institutii bancare, Nicolae Danila, in cadrul Forumului. In acelasi timp, vor scadea si dobanzile platite de institutiile bancare pentru depunerile in moneda nationala. Media acestora va scadea la 10-12%, a adaugat Ghetea.

In opinia altor bancheri, nivelul acestora va fi ceva mai ridicat. Presedintele CA al BancPost apreciaza ca media dobanzilor practicate la depozitele in lei va fi de 14-15%, iar cea a dobanzilor aferente creditelor va fi de circa 21%. Tot anul viitor, bancile vor micsora si diferentele dintre dobanzile practicate de banci la credite si cele achitate pentru depozite, care vor ajunge la nivelul sistemului bancar, la 7-8 procente, potrivit presedintelui ARB. In prezent, ecartul dintre dobanzi este de circa 10 procente.

Sursa: , Gardianul online, 17 noiembrie 2004

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.