Au devenit active doua noi programe de granturi norvegiene, in valoare de 14 milioane de euro

norway_grants.jpeg

norway_grantsDoua noi programe prin care Romania va atrage granturi SEE si norvegiene, cu o valoare cumulata de peste 14 milioane de euro, au fost semnate recent de Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Cele doua programe sunt “Monitorizarea mediului si planificare si control integrat”, respectiv “Intarirea capacitatii si cooperare institutionala intre institutiile publice, autoritatile locale si regionale romanesti si norvegiene”.

Prin programul “Monitorizarea mediului si planificare si control integrat” sunt alocate Romaniei granturi in valoare de peste 8 milioane de euro. Granturile alocate prin intermediul acestui program vor fi utilizate pentru imbunatatirea respectarii legislatiei in domeniul mediului, prin proiectul predefinit “Imbunatatirea cunoasterii in domeniul amenajarii teritoriului”.

Proiectul va fi implementat de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara din Romania in cooperare cu Autoritatea norvegiana de cadastru si cu Registrul din Islanda.

In acelasi timp, prin programul “Intarirea capacitatii si cooperare institutionala intre institutiile publice, autoritatile locale si regionale romanesti si norvegiene” sunt alocate Romaniei granturi in valoare de 6 milioane de euro. Prin acest program urmeaza sa fie finantate doua proiecte predefinite.

Astfel, proiectul “Intarirea capacitatii de reglementare in domeniul sigurantei nucleare si radiologice si al pregatirii si reactiei la situatii de urgenta in Romania”, promovat de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, in valoare de 4,2 milioane de euro, vizeaza cresterea eficientei autoritatii nationale de reglementare in domeniul nuclear prin activitati specifice de intarire a capacitatii, schimb de experienta si bune practici cu cei doi parteneri ai proiectului – Autoritatea de Protectie Impotriva Radiatiilor din Norvegia si Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

In acelasi timp, prin intermediul celui de-al doilea proiect predefinit, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va primi granturi in valoare de peste 2,3 milioane de euro, care vor fi utilizate pentru promovarea integritatii si combaterea coruptiei in domeniile fiscal si vamal, prin intarirea capacitatii Directiei Generale de Integritate. Proiectul va fi dezvoltat si implementat in parteneriat cu Administratia Fiscala Norvegiana si Secretariatul General al Guvernului.

Proiectele predefinite sunt cele in cazul carora beneficiarii, obiectivele si finantarea au fost prevazute nominal in textul Memorandumurilor de Intelegere incheiate intre statele donatoare si autoritatile romane.

Granturile SEE si norvegiene alocate Romaniei in perioada 2009-2014 sunt in valoare de aproximativ 306 milioane de euro. Acestea vor sustine programe si proiecte din 21 de domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma. Pana in prezent au fost semnate noua din cele 21 de programe.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.