Au fost semnate doua noi contracte de finantare prin POS Mediu pentru sectorul de apa

picatura_apa.jpg

picatura_apaMinistrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila KORODI, a sustinut o conferinta de presa ce a avut ca tema semnarea a doua contracte de finantare pentru sectorul de apa.

Proiectul “Extinderea si modernizarea infrastructurii de apa si apa uzata pentru regiunea Constanta – Ilfov“, ce are o valoare totala de aproximativ 50 de milioane Euro, presupune lucrari de reabilitare si extindere a retelelor de alimentare cu apa si de canalizare in aglomerarile Buftea, Corbeanca si Crevedia, aducand imbunatatiri majore pentru mai mult de 114 mii de locuitori. Beneficiarul este SC RAJA Constanta.

Concret, in Buftea, se va extinde si reabilita reteaua de alimentare cu apa si vor fi bransati 4.000 de locuitori, se va extinde reteaua de canalizare pentru acelasi numar de abonati si se va construi o statie de epurare. Statia de epurare va asigura tratarea debitelor de apa uzata din localitatiile Buftea, Crevedia si Corbeanca. Capacitatea noii statii de epurare este proiectata pentru o populatie echivalenta de 53.413. In Corbeanca, se va extinde reteaua de distributie a apei potabile, vor fi bransati 3.400 de locuitori si se va extinde reteaua de canalizare. De asemenea, se vor reabilita si extinde sursele de captare si tratare a apei potabile din orasul Buftea si comuna Corbeanca“, a anuntat ministrul Attila KORODI.

Cel de-al doilea proiect semnat este cel de “Asistenta tehnica pentru pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in Judetul Ilfov, in perioada 2014 – 2020“.

Acesta are ca scop pregatirea aplicatiei de finantare si a documentatiilor de atribuire pentru viitorul proiect de investitii, beneficiarul fiind S.C. APA – CANAL ILFOV S.A., in calitate de operator regional al sistemelor de apa si canalizare.

Investitiile propuse pentru perioada 2014-2020 se refera in principal la extinderea/reabilitarea retelelor de apa si canalizare, constructia de statii de tratare a apei si statii de epurare a apelor uzate. Valoarea estimata a propunerilor de investitii ce vor fi finantate in perioada de programare 2014-2020 este de 251,7 mil Euro.

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice a subliniat si faptul ca MMSC “prin POS Mediu a atins o rata de absorbtie a fondurilor europene de 33,3%, cu un total de 1.469 mld Euro“, atragand atentia “tuturor factorilor implicati in mecanismul absorbtiei fondurilor, beneficiari, antreprenori, consultanti, autoritati, pentru o mobilizare suplimentara, deoarece pana la sfarsitul lui 2015 mai avem de procesat aproximativ 3 mld Euro, fonduri nerambursabile pe care Romania are obligatia sa ii atraga in integralitatea lor“.

Sursa: Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.