Capitolul 1: Cultura antreprenoriala
In unele tari ale lumii (Coreea de Sud, de exemplu) exista locuri de parcare special amenajate pentru intreprinzatori, ca acestia sa nu piarda timpul incercand sa parcheze masina. Comunitatile respective au realizat ca timpul unui intreprinzator este foarte pretios pentru ca acesta genereaza locuri de munca si venituri la buget, influentand intreaga economie si societate.
Intreprinzatorul roman este, dimpotriva, sufocat de taxe, tinut ore in sir la ghisee, agresat cu zeci de controale si suspectat de evaziune fiscala. Chiar si opinia publica il priveste cu neincredere. Potrivit unui sondaj din 2011 al Fundatiei „Romanian Business Leaders„, circa 68% dintre romani cred ca oamenii cinstiti nu pot avea succes in afaceri in Romania.
Noua Republica sustine sutele de mii de intreprinzatori romani onesti si dezvoltarea culturii antreprenoriale prin:
- Imbunatatirea comunicarii despre rolul antreprenorilor in crearea locurilor de munca
De cele mai multe ori guvernele comunica despre succesele marilor companii care activeaza pe teritoriul tarilor lor, uitand ca, de fapt, micile companii au o contributie importanta la PIB si la ocuparea fortei de munca. Este foarte important ca activitatile de succes (success stories) ale IMM-urilor sa fie mediatizate, guvernul putand chiar organiza concursuri la care sa participe aceste companii. De asemenea, conferintele unde se prezinta afaceri de succes si antreprenori sunt o modalitate de a creste vizibilitatea acestui sector.
- Incurajarea inovarii
Raportul SBA (Small Business Act) al Comisiei Europene indica o slaba performanta a Romaniei in privinta incurajarii inovarii. Doar 18,03% dintre IMM-urile din Romania introduc anual in activitatea lor un produs sau un proces inovator, fata de o medie de 34,18% in Europa. De asemenea, doar 14,87% din IMM-uri comercializeaza produse sau solutii inovatoare. Prin urmare, este nevoie de masuri concrete care sa incurajeze inovarea in randul IMM-urilor din Romania.
Aceasta se poate face prin sustinerea programelor de ajutor pentru cercetare-dezvoltare, dar si prin dezvoltarea de incubatoare in domenii tehnice.
Avand in vedere ca exista programe POS Competitivitate Economica: Axa Prioritara 2 – Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate care au grupuri tinta IMM-urile si microintreprinderile, aceasta Axa trebuie mai intens promovata de catre Ministerul Afacerilor Europene, impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii.
Aceste institutii pot sa adune institutele de cercetare si universitatile interesate intr-un program comun, sa promoveze prin mass-media acest program, sa faca foarte transparente si usor de obtinut informatiile despre Axa 2, persoane responsabile etc.
Mai ales in centrele universitare, impreuna cu Primaria/Consiliul Judetean se pot initia parcuri tehnologice, unde IMM-urile, impreuna cu institutele de cercetare si universitatile din zona pot beneficia de anumite facilitati fiscale la plata taxelor locale pe perioada cercetarii.
Sursa: NouaRepublica.ro