Bancile pregatesc alternative la programul Prima Casa

prima-casa.jpg

Bancile pregatesc alternative la creditele prin programul Prima Casa, pregatindu-se astfel pentru momentul in care acesta nu va fi exista, a spus Gigi Marinel, director general adjunct al BRD, responsabil cu partea de retail si IMM.

“Toate bancile mari au revizuit avansul pentru creditul ipotecar standard. Noi am fost un pic mai conservatori din acest punct de vedere si am asteptat savedem decizia Curtii Constitutionale. Avem in ofertacredite cu un avans de 15%, dar in conditiile in care clientul vine cu o garantie suplimentarafatade cea care constituie obiectivul creditului. Probabil cavom revizui aceste conditii. In acest moment incercam saconstruim o strategie in linie cu politica noastrade risc, dar in acelasi timp sane permitao crestere a productiei de credite ipotecare clasice. Incercam saoferim o alternativala Prima Casa, nu cu aceleasi caracteristici, dar ceva asemanator fiindcasunt convins catoate bancile se gandesc in viitor, ce se va intampla cand acest program nu va mai exista”, a declarat Gigi Marinel, director general adjunct al BRD, responsabil cu partea de retail si IMM.

Acesta a spus ca, valoarea unui credit prin Prima Casaeste in jur de 35.000-40.000 de euro. “Sunt clienti care cumparapentru prima oarao locuintasi aici se incadreaza. Probabil cava creste aceastavaloare medie. Pe cand, la creditele clasice te poti duce la 100.000 de euro. Strategia pe care o gandim este in functie de tipul de clienti”, a adaugat Gigi Marinel.

Directorul BRD a spus cabanca nu solicitaavansuri diferite pentru creditele ipotecare, in functie de localitate, asa cum procedeazaalte institutii bancare.

“Noi analizam fiecare client in functie de capacitatea lui. Sunt clienti care pot cumpara o locuintain Iasi si salucreze in Bucuresti. Este foarte greu sadiferentiezi in functie de oras”, a spus Gigi Marinel.

In ceea ce priveste cresterea vanzarilor de locuinte noi prin programul Prima Casa, conform strategiei Guvernului, directorul BRD spune caaceasta va depinde foarte mult de ce se va intampla cu migratia fortei de munca.

“Fiindca multe dintre companiile mari se plang caintampinaprobleme in gasirea fortei de munca. Sunt oameni care migreaza din anumite zone catre orasele mari unde sunt facute investitiile si acolo este nevoie de locuinte. Este clar caexistao cerere de locuinte in orasele mai mari unde existainvestitii. Sunt companii care spuneau case gandesc saofere avantaje pentru angajatii, in sensul de a-i ajuta si a le procura o locuintain orasul respectiv”, a afirmat Gigi Marinel.

In prezent, BRD detine o cotade piatade aproape 25% pe segmentul „Prima casa”, iar in acest an are in vedere cresterea volumului de credite ipotecare standard.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.