BCE sare in ajutorul bancilor comerciale din zona euro

Banca Centrala Europeana a acordat imprumuturi record de 156 miliarde euro bancilor comerciale, pentru a domoli temerile legate de efectele crizei creditelor ipotecare din SUA.

Banca Centrala Europeana (BCE) si celelalte institutii financiare similare din lume s-au coalizat pentru a calma tumultul care a cuprins pietele de capital internationale si au acordat credite uriase bancilor comerciale din aceste zone. BCE a intrecut insa asteptarile. Dupa ce dat spre imprumut 95 miliarde de euro pe data de 9 august, ziua urmatoare a mai pompat in piata inca 61 miliarde de euro.

Temerile legate de impactul crizei creditelor ipotecare din SUA – sector care a acumulat datorii estimate la 100 miliarde de dolari – asupra pietelor financiare trebuie sa se naruie. Iar pentru asta, BCE a decis sa imprumute bancile comerciale din zona euro cu 156 miliarde de dolari in doar doua zile.

Miscarea BCE a fost se pare cat se poate de utila si poate pretinde ca si-a jucat roulul foarte bine dupa ce costurile creditarii au scazut peste noapte.

Specialistii din piata sunt deja contrariati de declaratiile facute de presedintele Revervelor Federale ale SUA, Ben Bernanke, legate de pierderile pe care sectorul de credite ipotecare “subprime” pe care le estima la aproape 100 miliarde de dolari. Revervele Federale ale SUA au decis sa imprumute sistemul bancar american cu 24 miliarde de dolari, dar si Banca Centrala a Australiei s-a aliniat tendintei initiate de BCE si a imprumutat 4,19 miliarde de dolari, cea mai mare suma oferita din 2003.

Bancile au reactionat in acest fel pentru a se asigura ca exista suficiente fonduri pentru ca pietele de capital sa poata functiona normal si pentru a preveni o crestere usturatoare a dobanzilor pe termen scurt. Decizia institutiilor financiare centrale de a se implica in criza nu reprezinta o abatere de la politicile lor monetare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.