Creditarea nu va fi revigorata pana in toamna anului viitor, intrucat bancile nu sunt dispuse sa-si asume riscuri noi in conditiile in care va fi efectuata in 2014 o analiza a calitatii activelor in sistem, urmata de un test de stres, potrivit directorului de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.
Pe de alta parte, un studiu al Ernst&Young arata ca in UE creditarea se va revigora.
„Pana nu stim ce va aduce evaluarea calitatii activelor si rezultatele testului de stres nu vad reluarea creditarii. Cred ca activatea de creditare nu va cunoaste o revigorare pana in septembrie-octombrie anul viitor”, a declarat joi Nicolae Cinteza, la Forumul Bancar organizat de Finmedia.
El a aratat ca banca centrala nu mai poate solicita bancilor sa constituie provizioane suplimentare, insa poate creste cerinta de capital, mai costisitoare pentru banca decat provizionarea.
Oferta de imprumuturi continua sa scada
Potrivit unui sondaj realizat de BNR printre primele zece banci din sistemul bancar in functie de active, asteptarile in ce priveste oferta de creditare in ultimul trimestru al anului sunt in scadere pentru imprumuturi imobiliare pentru populatie, precum si pentru finantarea companiilor, dar in stagnare pentru creditele de consum.
Bancherii europeni, din nou optimisti
Perspectivele pentru sectorul bancar din Europa sunt mult mai optimiste pentru anul 2014, conform unui studiu al companiei de consultanta Ernst&Young intitulat „European Banking Barometer”.
Bancile europene estimeaza cresteri ale creditarii in majoritatea industriilor, desi multe dintre institutiile bancare sunt preocupate sa-si mareasca provizioanele pentru credite neperformante, din cauza operatiunii de evaluare a calitatii activelor de catre Banca Central Europeana, in cadrul planului de evaluare a soliditatii sectorului bancar din zona euro ce a inceput deja si va dura timp de un an.
De asemenea, mai mult de jumatate dintre banci se asteapta ca performantele lor sa se imbunatateasca in urmatoarele sase luni. Sondajul arata ca strategia bancilor s-a schimbat, trecand de la tactica de reducere a costurilor, la modele de business eficiente, tintind cu incredere obiectivul de crestere a veniturilor.
Aceasta editie a European Banking Barometer include raspunsurile a 184 de banci, din 11 piete: Austria, Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Tarile Nordice, Polonia, Spania, Elvetia si Marea Britanie.
Bancile acopera riscuri tot mai mari
Bancile vor inregistra in noiembrie si decembrie o crestere foarte mare a provizioanelor, pe de o parte ca urmare a controalelor BNR la jumatate din institutiile de credit, iar pe de alta parte ca o anticipare a reevaluarii colateralului dispusa de BCE, potrivit lui Nicolae Cinteza.
„In noiembrie si decembrie vor fi provizioane foarte mari. Procedura BCE (Banca Central Europeana – n.r.) de anul viitor de evaluare a calitatii activelor presupune ca reevaluarea colateralelor se va face la niste proceduri foarte dure, undeva intre procedura normala de acum si procedura de lichidare, mai aproape de cea de lichidare. Asta inseamna ca valoarea colateralului va scadea foarte mult. Scade colateralul, creste provizionul. Bancile romanesti au anticipat acest lucru putin si unele dintre ele o fac anul acesta”, a spus Cinteza.
Controalele au inceput deja
Pe de alta parte, bancile vor fi nevoite sa constituie provizioane pentru creditele neperformante, in urma unor controale efectuate de banca centrala la 20 dintre institutiile de credit si finalizate recent.
„Primele documente s-au adus marti sau miercuri pentru o banca. Da, am gasit probleme, chiar ce mi-a fost frica. Atunci cand vezi ca sursa externa scade si sursa interna creste, in timp ce reclama la dobanzi e atat de agresiva la depozite, e normal sa te intrebi de ce vrea banca sa ia bani din piata? Credeti ca partea cu «covered bonds» e altceva?! Mamele (bancile-mama, n.r.) isi vor banii, ceea ce e normal, cine a dat bani vrea sa-i ia inapoi, asa se face. Si in perioade de criza nimeni nu-si lasa banii raspanditi in zece mii de parti, toata lumea vrea sa-si consolideze pozitia”, a mai spus Cinteza.
El afirmase anterior, in discursul sustinut la Forumul Bancar, ca BNR doreste ca 1 ianuarie 2014 „sa gaseasca bancile cat mai aproape de starea reala”.
Seful Supravegherii din BNR a explicat ca banca centrala a efectuat verificari in sistemul bancar intrucat existau suspiciuni ca bancile rambursau prea repede resursele atrase de la bancile-mama, suspiciuni care s-au adeverit.
Vom avea si cateva fuziuni in sectorul bancar
Seful Directiei Supraveghere din BNR estimeaza ca in sistemul bancar romanesc vor aparea pe viitor si fuziuni, dupa ce actionarii vor intelege ca valoarea institutiilor de credit nu mai este aceea de dinaintea inceperii crizei.
„Vor aparea fuziunile, sunt convins ca da. Ce tine in loc in momentul de fata este capacitatea actionarului de a intelege ca banca lui acum nu mai valoreaza cat a valorat in 2008. Aici a fost dificultatea in a vinde bancuta acesta mica (Romanian International Bank – n.r.). Au existat o sumedenie de solicitari de a o vinde, chiar si de pe plan local. A fost o ofera foarte buna la un moment dat sa realizam o fuziune, insa au tinut sus nivelul de pret”, a afirmat Cinteza.
RIB, salvata de pe marginea prapastiei
Reamintim ca Grupul financiar polonez Getin Holding a finalizat miercuri preluarea Romanian International Bank (RIB), devenind actionar cu drepturi depline, a anuntat Cinteza.
El a mentionat ca problema RIB i-a fost adusa la cunostinta in urma cu doua luni de actionarul institutiei de credit, care a aratat ca nu mai poate sustine banca.
„Am stat linistiti cu o banca din sistem ca raporteaza indicatori buni, ca dupa jumatate de an sa vina actionarul sa sa spuna ca nu mai are ce sa faca. Acum doua luni vine si spune: «domnule Cinteza, nu mai pot sustine banca, luati-o!». Norocul a fost ca intre timp, cu efortul lui, cu al nostru s-a gasit cumparator si problema s-a rezolvat”, a spus directorul supravegherii din BNR.
Surse din piata bancara, citate de Mediafax, au declarat in octombrie ca Romanian International Bank va fi preluata de Getin Holding, prezent pe pietele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus si controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki.
RIB era controlata de Daniel Roberts si fosta sa sotie, Florina Roberts, cetateni americani. Cei doi detineau fiecare cate 44,7% din actiuni.
La 31 decembrie 2012, cota RIB in sistemul bancar in functie de volumul activelor era de 0,12%, banca situandu-se pe pozitia 36 in randul institutiilor de credit.
Sursa: Adevarul
din pacate tot mai greu se crediteaza si lumea va apela la ifn-uri