Băncile străine văd leul ușor sub 4,9 lei/euro spre finalul anului și la aproape 5 lei/euro anul următor. Cea mai pesimistă, o bancă germană de stat, estimează 5,2 lei/euro anul acesta

curs-valutar.jpg

Băncile străine, printre care JPMorgan, Mitsubishi Financial, Erste, Commerzbank și BNP Paribas, estimează un curs de 4,88 lei/euro în ultimul trimestru al acestui an. Media estimărilor bancherilor străini arată că aceștia se așteaptă ca euro să treacă de pragul de 4,9 lei abia în primul trimestru al anului următor, în contextul în care la momentul respectiv ar trebui să se fi încheiat alegerile parlamentare.

Dintre băncile consultate de Bloomberg referitor la evoluția leului, se remarcă, însă, o bancă de stat din Germania, Landesbank Baden-Württemberg, cu cele mai ridicate estimări pentru cusul euro/leu. Astfel, instituția financiară germană anticipează un curs de 5,2 lei/euro în trimestrul al patrulea al acestui an, cu un tren de depreciere pentru leu și anul următor, la 5,25 lei/euro în primul trimestru și la 5,3 lei/euro în trimestrul al doilea. O estimare de curs peste 5 lei mai are doar grup francez BNP Paribas, cu 5 lei/euro în primul trimestru al anului următor și 5,05 lei/euro în trimestrul al doilea.

De ce este important: Evoluția leului în raport cu euro se reflectă rapid în puterea de cumpărare a populației, în principal prin importuri. De asemenea, ratele celor cu împrumuturi în valută devin mai mari, chiar dacă au alte avantaje, cum este o rată Euribor la 3 luni negativă, de -0,49%, față de un Robor 3 luni de 1,96% pentru lei.

Dacă în ultimul deceniu, băncile au redus creditarea populației în valută, Guvernul s-a împrumutat tot mai mult în valută. Pe cele mai recente date, din iulie, mai mult de jumătate din datoria sdtatului (52,3%) este în valută, în principal euro. Bloomberg a primit estimări de la 20 de instituții financiare, însă doar 12 dintre acestea le-au actualizat în august sau septembrie.

Băncile cu estimări actualizate sunt BNP Paribas (Franța), Rabobank (Olanda), Mitsubishi UFJ Financial Group (Japonia), Commerzbank (Germania), Raiffeisen (Austria), Erste Group (Austria), Cinkciarz.pl (furnizor de servicii financiare din Polonia), Landesbank Baden-Wuerttemberg (Germania), Silicon Valley Bank (SUA), JPMorgan Chase (SUA), X-Trade Brokers Dom Maklerski (firmă de brokeraj din Polonia) și Ebury (companie britanică de servicii financiare alternative). Banca americană JPMorgan vede cursul la 4,9 lei/euro în ultimele trei luni din 2020, cu o creștere treptată, la 4,95 lei/euro în primele trei luni ale anului următor și la 5 lei în trimestrul al doilea. Principalele două bănci din sondaj prezente în România, Erste (prin BCR) și Raiffeisen, au estimări similare. Astfel, cele două instituții de credit austriece văd cursul la 4,9 lei în ultimele trei luni…Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.