Bani europeni pentru proiecte romanesti in domeniul infrastructurii de cai ferate si portuare

port.jpg

port7 proiecte depuse de autoritati si companii romanesti in cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) au fost selectate pentru finantare. Fondurile europene ajung la aproape 862.5 milioane de euro, gradul de co-finantare fiind de 85%.

Proiectele depuse prevad studii de fezabilitate si lucrari de reabilitare in domeniul infrastructurii de cai ferate, precum si a celei portuare pe apele de interior.

In total, Comisia Europeana a pregatit fonduri europene in valoare de 13,1 miliarde de euro unui numar total de 276 de proiecte din domeniul transporturilor. Se estimeaza ca aceste investitii vor debloca cofinantari suplimentare publice si private in valoare totala de 28,8 miliarde de euro.

In cadrul acestor apelurile de proiecte s-au depus peste 700 de propuneri, care au totalizat nevoi de finantare de trei ori superioare fondurilor prevazute. Din acest motiv, Comisia Europeana a selectat proiectele cu cea mai mare valoare adaugata la nivel european si care sa garanteze, in acelasi timp, o distributie echilibrata din punct de vedere geografic si intre diferitele modalitati de transport.

Aproape 4,8 miliarde de euro au fost alocate statelor membre eligibile pentru Fondul de coeziune. Un alt criteriu de evaluare a fost contributia la alte actiuni prioritare ale Comisiei, cum ar fi Uniunea energetica sau piata unica digitala.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.