Bani pentru gazoductul dintre Romania si Vest

gazoduct.jpg

Guvernul Romaniei saluta semnarea de catre operatorul roman de transport al gazelor naturale SNTGN Transgaz SA si Agentia Europeana pentru Inovare si Retele/INEA a acordului privind alocarea grantului de 179 de milioane de euro in vederea realizarii infrastructurii de pe teritoriul Romaniei a gazoductului Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria (BRUA).

Evenimentul de semnare a avut loc pe 9 septembrie, in marja reuniunii la nivel inalt a Grupului de Lucru pentru conectarea retelelor de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est/CESEC, fiind un pas decisiv pentru concretizarea proiectului BRUA.

Prin confirmarea acestei importante alocari financiare  europene, Romania isi consolideaza pozitia pe harta strategica a viitoarei Uniuni Energetice a UE.

Realizarea acestei infrastructuri va ridica nivelul de securitate energetica a Romaniei prin asigurarea, in perspectiva, a accesului la surse si trasee diversificate pentru aprovizionarea cu gaze si a interconectarii la piata energetica regionala si europeana. De asemenea, realizarea acestei infrastructuri va deschide noi  oportunitati pentru implicarea furnizorilor de echipamente si servicii energetice din Romania si din restul Europei si va asigura crearea de noi locuri de munca pentru lucrarile de executie si pentru exploatare pe teritoriul Romaniei. In perspectiva, noua infrastructura va fi conectata la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagra.

Acordul semnat este rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru pozitionarea cat mai avantajoasa a proiectelor energetice propuse de companii romanesti pe lista obiectivelor strategice prioritare ale Uniunii Europene, pentru a primi sprijin financiar.

Sectiunea din Romania a coridorului de transport al gazelor BRUA a fost selectata in competitia din cadrul formatului regional CESEC ca fiind o prioritate europeana, contribuind la procesul de integrare a pietei, respectiv la incurajarea competitivitatii si la consolidarea sigurantei in aprovizionare a UE.

Guvernul Romaniei isi exprima sustinerea, in continuare, pentru eforturile si demersurile ce privesc implementarea acestui important obiectiv energetic atat in plan intern, cat si in relatia cu Comisia Europeana si cu alti parteneri externi.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.