Guvernul a aprobat ajutoare de stat de 900 milioane lei pentru IMM-urile din Romania incepand din 2017

guvern-inq-octav-ganea.jpg

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Economiei, o schema multianuala de ajutor de stat in valoare de 900 milioane lei (circa 200 milioane euro), pentru perioada 2017-2020, pentru a sprijini intreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din Romania, potrivit unui comunicat publicat joi.

Masura, care ar trebui sa se aplice de anul viitor, de catre viitorul Guvern, a fost aprobata in contextul criticilor privind modul cum se acorda ajutoare de stat in Romania.

Guvernul are o schema generoasa de ajutoare de stat, de 145 milioane euro in 2016, pentru investitii de cel putin 10 milioane euro, la care au acces in principal corporatiile prezente in Romania.

Pentru IMM-uri, sprijinul financiar aprobat de guvern ar urma sa se acorde din bugetul statului sub forma unor granturi pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, in scopul realizarii anumitor investitii.

„Analizele noastre au relevat ca exista foarte multe proiecte investitionale cuprinse intre 1 milion şi 10 milioane de euro, care işi vor sustine creşterea datorita acestui program. Este o mare nevoie de fonduri cuprinse in acest interval, mai ales in randul firmelor cu capital autohton”, a declarat vicepremierul Costin Borc, citat in comunicat.

Data estimata la care va intra in vigoare aceasta schema este luna octombrie 2016, iar perioada estimata in care se vor efectua platile ajutorului de stat este 2017-2023.

Selectia beneficiarilor se face prin inscriere anuala, in limita bugetului alocat şi cu respectarea unor conditii de eligibilitate. Sumele necesare derularii acestei scheme vor fi alocate anual, din bugetul de stat, incepand cu anul 2017, bugetul anual maxim al schemei fiind de 225 milioane lei (50,5 milioane euro).

Ajutorul de stat este nerambursabil şi se acorda in raport cu cheltuielile eligibile şi in limita maxima admisa. Beneficiarul trebuie sa asigure cofinantarea investitiei fie din resurse proprii, fie prin finantare externa.

Guvernul estimeaza ca 200 de beneficiari vor primi aceste ajutoare financiare, iar rezultatele obtinute prin acordarea acestor ajutoare vor conduce la creşterea numarului locurilor de munca şi a incasarilor la bugetul de stat.

Administratorii schemelor de ajutor de stat destinate IMM-urilor sunt Oficiile Teritoriale pentru IMM şi Cooperatie, structuri aflate in subordinea Ministerului Economiei.

In august, Ministerul Finantelor a publicat lista ajutoarelor de stat pentru firmele care investesc minimum 10 milioane de euro, la care au acces in general marile corporatii, care include şase firme, intre care Pirelli, Arctic şi Bosch.

Cerea de subventii a fost de trei ori mai mare decat oferta statului, in conditiile in care Guvernul a crescut cu 50%, pana la 145 milioane euro, bugetul alocat schemei de ajutor pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie.

Sursa: News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top