BEI sprijina extinderea infrastructurii de transport de gaze naturale din Romania

bani-ue.jpg

Banca Europeana de Investitii a aprobat un imprumut de 50 de milioane euro pentru finantarea unei conducte care leaga resursele de gaze nou identificate din Marea Neagra de reteaua nationala si cea europeana de transport de gaze. Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria vor beneficia de noua conexiune. Proiectul contribuie, de asemenea, la diversificarea aprovizionarii cu gaze in Europa, permitandu-le producatorilor offshore sa exporte gaze in UE.

Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda un imprumut in valoare de 50 de milioane euro (prima transa dintr-un imprumut aprobat in valoare de 150 de milioane euro) societatii TRANSGAZ, compania publica de transport de gaze naturale din Romania, pentru finantarea unei noi conducte. Aceasta tranzactie este sprijinita de Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, numit si „Planul Juncker”.

Noua conducta va face legatura intre resursele de gaze naturale ale Romaniei de la tarmul Marii Negre si reteaua nationala de transport de gaze si coridorul de transport al gazelor BRUA (care leaga Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria), conectand astfel sistemele de transport ale Europei de Sud-Est cu cele ale Europei Centrale si de Vest. Aceasta conectare la reteaua europeana de transport al gazelor naturale va permite exportul de gaze in tarile europene vecine.

Acest proiect implica construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, precum si a infrastructurii de suprafata care deserveste conducta. Noua conducta va fi conectata la sistemul existent de transport al gazelor naturale si la noul coridor de transport BRUA in localitatea Podisor, situata la vest de Bucuresti.

Ca parte a proiectului, BEI, prin intermediul Platformei europene de consiliere in materie de investitii, care reprezinta pilonul „consiliere” in cadrul Planului Juncker, va sprijini Transgaz in vederea elaborarii unei evaluari strategice de mediu pentru planul sau de dezvoltare pe 10 ani.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top