O ctitorie a domnitorului Petru Rares va fi reabilitata cu 23 de milioane de lei

646x404-5.jpg

Manastirea Probota, ctitorie a domnitorului moldovean Petru Rares, va beneficia de 23 de milioane de lei in baza unui proiect vizând fonduri europene. Este vorba despre o finantare prin Ministerul Fondurilor Europene si vizeaza reconstruirea caselor domnesti din incinta manastirii.

Sefii Consiliului Judetean (CJ) Suceava a semnat contractul de finantare pentru restaurarea patrimoniului Manastirii Probota. Proiectul este unul in valoare de cinci milioane de euro.

„In felul acesta Probota va putea sa intre mai usor in circuitul turistic frecvent al judetului Suceava”, a declarat presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur. Manastirea Probota, ctitorie a domnitorului moldovean Petru Rares, va beneficia de 23 de milioane de lei in baza unui proiect care a fost aprobat.

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat contractul de finantare. Potrivit unui comunicat transmis de Ministerului Fondurilor Europene, lucrarile de reabilitare a complexului monahal se vor derula timp de trei ani si se vor finaliza prin punerea in valoare a patrimoniului cultural din Probota.

Manastirea Probota a fost construita in anul 1530 de catre domnitorul Petru Rares. Biserica manastirii are hramul Sfântul Nicolae. in anul 2015, manastirea a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Suceava. Viorel Blanaru, specialist in monumente, a aratat ca banii sunt alocati pentru restaurarea caselor domnesti aflate in incinta manastirii construite de Petru Rares.

„Aceste cladiri erau intr-o anumita stare de degradare. S-a incercat o reconstructie, pe la inceputul anilor 2000, a unui corp de cladire. Dar solutia propusa de specialisti veniti din Japonia nu a corespuns conditiilor de clima din zona noastra”, a explicat Viorel Blanaru.

El a mai spus ca cei care s-au ocupat atunci de restaurarea Manastirii Probota si au incercat sa reconfigureze chiar si vechile curti domnesti nu au fost foarte priceputi. „Lucrarile executate atunci s-au degradat. Lucrarile arheologice efectuate in incinta Manastirii Probota au scos la iveala, pe de alta parte, cladiri importante, de tip case domnesti si s-au impus lucrari de restaurare adecvate” a aratat Viorel Blanaru.

In acest context, s-au solicitat si obtinut fonduri consistente de la Guvern, care, „daca vor fi bine gospodarite, vor duce la imbogatirea peste poate a celei mai frumoase manastiri din aceasta zona a Moldovei”, conform specialistului in monumente istorice Viorel Blanaru.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top