Bilantul PNDR in Regiunea Nord-Est: 469 milioane de euro accesate in 6 luni

fermier_caruta.jpg

fermier_carutaUniunea Europeana a decontat in buzunarele moldovenilor 469 de milioane euro in primele sase luni ale anului, in cadrul Programului National de dezvoltare Rurala (PNDR). De asemenea, in prima jumatate a acestui an, au fost contractate 8.669 de proiecte, in valoare nerambursabila de 781 de milioane de euro.

Cel mai mare interes a prezentat pentru cetatenii Regiunii Nord-Est Masura 112, privind instalarea tinerilor fermieri, unde au fost semnate contracte pentru 937 de proiecte, dintre care 369 reprezinta investitii ale beneficiarilor din judetul Iasi.

In total, au fost realizate plati efective in valoare de aproximativ 14,4 milioane de euro, catre cei peste 900 de fermieri. Beneficiarii publici din regiune au fost interesati si de fondurile europene nerambursabile acordate prin Masura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”. Astfel, pana la finalul primului semestru au fost incheiate contracte de finantare cu 214 beneficiari, platile efective ridicandu-se la o valoare de peste 301 milioane de euro.

In cazul Masurii 312 „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi” au fost semnate 355 de contracte, pentru care au fost efectuate plati in valoare de aproximativ 27,14 milioane de euro.

Pentru Masura 313 „Incurajarea activitatilor turistice” au fost incheiate 120 de contracte, iar nivelul platilor se ridica la peste 6,5 milioane de euro.

Totodata, cei 231 de beneficiari ai proiectelor depuse prin Masura 121 „Modernizarea exploatatiilor agricole” au primit, in total, aproximativ 51 de milioane de euro, reprezentand plati efective pentru investitiile aprobate.

In cadrul Masurii 123 „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere” au fost semnate 95 de contracte de finantare, pentru care au fost realizate plati in valoare totala de peste 32 milioane de euro.

„Ne dorim ca la finalul perioadei de implementare a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 sa atingem nivelul maxim de absorbtie a fondurilor nerambursabile alocate. Referitor la viitorul Program, pentru perioada 2014-2020, consider ca este benefica propunerea de majorare a sprijinului financiar acordat la instalarea tinerilor fermieri, de la 40.000 la 70.000 de euro si cea de simplificare a documentatiei la depunerea dosarului Cererii de Finantare prin eliminarea obligativitatii intocmirii studiului de fezabilitate si pastrarea ca document relevant a Proiectului Tehnic” a declarat Anghel Ficu, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Iasi.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top