Binecuvantarea crizei

Intreg edificiul vechiului sistem sta sa se prabuseasca. Avem nevoie de un mod diferit de a intelege realitatea, si asta in practic toate domeniile.

In 2003-2004, Sistemul Federal de Rezerve al S.U.A. a coborat ratele directoare ale dobanzilor pana la 1%, in dorinta de a combate tendintele deflationiste. Astfel, s-au inmultit foarte mult creditele, unele dintre ele subprime. Concomitent, refinantarea ipotecilor existente a atins o valoare record, ceea ce a dus la o crestere a ipotecilor de cinci ori fata de anii anteriori. Toata lumea cumpara case, chiar daca multi nu aveau venituri suficiente, utilizand cartile de credit. La foarte multe credite s-au inregistrat rambursari scazute, ceea ce a decapitalizat bancile.

In 2005, pentru prima data din 1933, rata economisirii in America a devenit negativa, in timp ce gradul de indatorare a ajuns la nivelul cel mai ridicat. Neplata ratelor a crescut dramatic in 2006, intarzierile la plata crescand cu 100% fata de cele din 2005. Si totusi creditele subprime au crescut in continuare in 2006 tot cu 100%. Banii bancilor s-au vazut astfel blocati, multe devenind insolvabile. Actiunile lor la Bursa s-au prabusit.

Potrivit lui Warren Buffet, cel mai bogat om din lume, “actualul sistem financiar este extrem de instabil”. Instrumentele financiare au devenit extrem de complexe, cele derivate nefiind decat niste bombe cu ceas sau “arme financiare de distrugere in masa”. Astfel s-a ajuns la o situatie in care “riscuri foarte mari s-au concentrat in mainile unui numar relativ mic de dealeri”, iar “derivatele au impins companiile pe o spirala care poate duce la o descompunere a corporatiei”. Aceleasi critici le-a pronuntat si George Soros, care vede si el lucrurile evoluand intr-o spirala de criza, daca nu se implementeaza reforme fundamentale.

Este un moment de cumpana pentru intreaga planeta. Structuri si institutii de care depindem cu totii se prabusesc sub ochii nostri. Se impune, deci, o schimbare majora de directie. Macar de s-ar reusi o convergenta a tendintelor privind clima, petrolul si finantele, si tot s-ar obtine o reordonare a viitorulul. Avem nevoie insa de o schimbare de paradigma. Intreg edificiul vechiului sistem sta sa se prabuseasca.

Avem nevoie de un mod diferit de a intelege realitatea, si asta in practic toate domeniile. Acesta ne poate oferi contururile unui nou viitor. Pe masura cresterii capacitati de a interactiona intr-o lume interdependenta, se va ajunge ca omenirea sa inceapa sa actioneze ca un singur organism. Ideile vor circula prin lume si vor produce comportamente fara precedent. Vom deveni cetateni planetari.

Starea de interconectare ecologica devine si ea evidenta. Moartea a o treime dintre recifurile de corali si a zece mii de alte specii pe an va afecta grav viata umana. In masura in care vom constientiza aceste lucruri, comportamentul nostru se va schimba. Vom intelege ca facem parte din sistem si ca viitorul tuturor depinde de viitorul fiecaruia, ca suntem cu totii in aceeasi barca. Vom intelege ca suntem interconectati din punct de vedere spiritual si astfel se va produce cea mai importanta schimbare de paradigma.

Suntem conectati cu tot ce e viu in cosmos, in general, si asta ne influenteaza comportamentul. Gandirea noastra, rugaciunea pot ordona totul in jur. Sistemul nostru economic poate fi ajutat de fortele spirituale ale universului.

Aceasta constienta superioara ne va cuprinde, inscriindu-ne pe o traiectorie care se va extinde, putand include capacitatea de a accesa inconstientul colectiv global. Intentia si vointa noastra modeleaza direct realitatea, gandurile noastre reconfigureaza materia si creeaza realitate. Desi noi nu am mai trecut prin transformari similare, istoria omenirii sugereaza ca ele s-au petrecut de mai multe ori in trecut, as spune chiar ca ele pot fi considerate ca facand parte din mecanismul intim al evolutiei. Caci tot ce este viata in univers se bazeaza pe ritmuri si pe cicluri.

Poate ca Internetul reprezinta noua infrastructura comunicationala pe care se va construi noua paradigma. Astfel, schimbarea poate fi una rapida, daca va exista deschiderea necesara. In mod cert, insa, supravietuitorii acestei transformari vor trai mai aproape de natura, de pamant, stabilind noi relatii cu acesta, asemanatoare celor stabilite cu semenii nostri. Daca il respectam drept ceea ce este, el poate deveni principalul nostru punct de sprijin in aceasta aventura.

Suntem binecuvintati sa traim aceste vremuri de schimbari extraordinare si fiecare dintre noi are un rol in aceasta piesa. Nimeni nu va lipsi de la acest joc, contribuind la forma si la functia absoluta a noii lumi, in care nu vom mai absolutiza relativul si nu vom mai relativiza absolutul, cum am facut pana acum. Nu intamplator ne aflam aici si acum. Avem de traversat o experienta fundamentala si trebuie sa o scoatem la capat cu bine. Timpul nu mai are rabdare, “si-a iesit din titini”, cum bine spunea cineva.

Tot ce este compus va fi descompus. Intreaga materie se va intoarce la originile sale, de aceea materialismul nu ne ajuta prea mult. Atasamentul fata de materie genereaza pasiuni impotriva naturii si atunci armonia este distrusa. Toate elementele naturii, cu toate interactiunile lor, tot ce este creat, tot ce este nascut se va intoarce la origini.

Pacea de sus este in noi, ca sa genereze si sa se implineasca, ca noi sa devenim Oameni (Anthropos). Avem nevoie sa ne reintegram in noi insine si sa restabilim relatia cu Sursa, cu Principiul. Avem nevoie sa fim mantuiti de ignoranta si de uitare. Nimic nu exista “in sine” sau “prin sine”, totul este in interdependenta.

Nu este nevoie de alte reguli decat cele cuprinse in cartile sfinte. A impune altceva poate inrobi. Este mai bine sa fii dominat decat dominator. Este mai bine sa fii ignorant decat “cunoscator”. Caci nimeni nu poate cunoaste cu adevarat acumuland cunostinte. Or, un ignorant e ca un teren curat pe care se poate reconstrui. “Acolo unde este Nous-ul, acolo este comoara” (Evanghelia Mariei, p.10). Caci nu are importanta decat ceea ce este etern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.