Biserica de secol XIII intra in reabilitare cu fonduri REGIO

Ruganesti_Biserica_reformata_1.jpg

Portofoliul de obiective istorice si culturale al Regiunii Centru, care se vor deschide turistilor si se vor putea vizita in conditii de siguranta, s-a mai imbogatit azi 3 august 2017, cu un nou reper pe harta atractiilor turistice. Biserica reformata din Ruganesti, judetul Harghita, va continua cu ajutorul fondurilor nerambursabile, procesul de reabilitare a ansamblului bisericii, demarat in 2014, pentru a putea completa oferta turistica a zonei. Contractul prin care se aloca beneficiarului peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile, a fost semnat azi la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de catre reprezentantul Parohiei Reformate Ruganesti, domnul Csaba Barabas, preot paroh si de catre doamna Maria Ivan, director Directia Coordonare din cadrul ADR Centru.

Proiectul ”Reabilitarea ansamblului bisericii reformate din comuna simonesti, satul Ruganesti” din judetul Harghita, este cel de-al 18-lea contract de finantare semnat la nivelul Regiunii Centru pe prioritatea de investitii 5.1 a POR 2014-2020. Proiectul are o valoare totala de 2,84 milioane lei, din care 2,73 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate pentru realizarea lucrarilor prevazute in proiect, iar diferenta dintre cele doua sume reprezinta cofinantarea ce va fi asigurata de catre beneficiar.

”Adaugand acest proiect la celelalte finantate prin prioritatea 5.1, am contractat suma de 168,10 milioane lei fonduri nerambursabile, la nivelul Regiunii Centru, respectiv 109% din bugetul pe care il avem disponibil pentru reabilitarea obiectivelor de patrimoniu cultural din cele sase judete. Turismul cultural-religios este practicat de multi turisti din tara si din strainatate si are un potential urias In promovarea culturii si a identitatii locale, dar si in sustinerea dezvoltarii economiilor locale si in cresterea pe termen lung a numarului locurilor de munca. Practic, in fiecare judet din regiune avem cel putin un contract de finantare semnat pe aceasta prioritate. Mai avem un proiect transmis la Autoritatea de Management, MDRAPFE, care va fi semnat in curand, atingand astfel plafonul maxim de 120% din bugetul alocat, pana la care putem contracta pe o prioritate POR 2014-2020, iar restul proiectelor evaluate raman in lista de rezerva”, a declarat doamna Maria Ivan, director directia Coordonare ADR Centru.

Biserica Reformata din Ruganesti face parte din istoria lunga a zonei, iar reabilitarea acesteia va permite continuare istoriei, a traditiei si consolidarea identitatii proprii reprezentate prin patrimoniul cultural bogat, peisajul de vis si obiceiurile stravechi. Biserica din Ruganesti, declarata monument istoric, este una dintre cele mai vechi lacasuri religioase din judetul Harghita, fiind construita la mijlocul secolului al XIII-lea. Forma actuala si-a dobandit-o prin renovarile si constructiile din secolele XVIII si XIX. Partea cea mai veche a bisericii este partea vestica a navei, construita in stil romanesc tarziu. in secolul al XV-lea i s-a adaugat sanctuarul cu ferestre cu ogive, construit in stil gotic, iar bolta bisericii, ce dateaza din 1983, este facuta din lemn. Dinaintea adaugarii sanctuarului, pe peretele nordic al bisericii, s-a pictat o fresca reprezentand adorarea regilor care acum se vede doar partial. Aflata intr-o stare avansata de degradare, biserica avea nevoie de lucrari de restaurare care au inceput in 2014. Prin fondurile solicitate prin proiect, beneficiarul si-a propus sa continue lucrarile prin reparatii, consolidari si interventii asupra arhitecturii si structurii portante atat a bisericii, a turnului bisericii, cat si a zidului ce o inconjoara. Se vor mai executa lucrari de restaurare a picturii murale, a mobilierului istoric, tavanului, precum si refacerea instalatiilor electrice, restaurarea exteriorului, reconditionarea acoperisului si lucrari de amenajare a perimetrului exterior.

In anul 2021, cand se estimeaza finalizarea proiectului, oferta turistica a satului unde momentan se practica turismul sportiv la lacul din localitate, care aduce mereu pescari si amatori de relaxare in zona, se va completa cu un obiectiv cultural ce va atrage si mai multi turisti. Pe langa evenimentele locale anuale organizate in comuna: Balul familistilor, Balul vanatorilor, Balul tinerilor cu spectacole, Balul strugurilor, Ziua batranilor, si Ziua satelor, in curand se vor realiza si vizite la Biserica Reformata Ruganesti.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.