Judeţul Braşov urmează să beneficieze de 90.000 de euro pentru promovarea bucătăriei tradiţionale, bani ce urmează să vină prin PNRR, după ce Consiliul Judeţean, în parteneriat cu Asociaţia Gastro Local.
Proiectul are în componenţă comuna cu cele mai multe puncte de gastronomie locală autorizate din ţară, Vama Buzăului, şi DSVSA, care au aplicat pentru finanţare, văzând în acest program o oportunitate de a sprijini dezvoltarea celor câteva zeci de astfel de mici afaceri deja existente în judeţ şi a altora care s-ar putea crea în viitor.
„Se finanţează partea de promovare a tradiţiilor gastronomice, creându-se la nivel naţional un traseu al gastronomiei locale, iar judeţul Braşov va intra în această rută naţională. Finanţarea va veni probabil pentru digitalizarea locaţiilor de gastronomie şi producători locali, precum şi pentru promovare, marketing, managementul fie al locaţiilor, fie al produselor. Noi avem acum suma inclusă în PNRR, care se împărţea la 30 de obiective introduse în traseul naţional, astfel că pe destinaţie revin 90.000 de euro. PNRR, aşa cum este scris şi în metodologie, va avea un contract naţional, aceşti bani nu vor veni în judeţ, nu vor fi gestionaţi de Consiliul Judeţean, dar vor fi utilizaţi pentru ceea ce România ţinteşte pe partea de promovare a gastronomiei locale, incluzând şi aplicaţia „România atractivă”. (…) Dacă noi reuşim să promovăm ceea ce am dezvoltat ca gastronomie tradiţională în judeţ, este un câştig”, a explicat, miercuri, pentru Agerpres, Alina Szasz, managerul public al judeţului Braşov.
Primii paşi în sprijinirea şi promovarea punctelor de gastronomie locală s-au făcut deja de forul judeţean şi de Asociaţia Gastro Local, o iniţiativă născută în comuna Valea Buzăului, miercuri având loc, în comuna Hărman, o sesiune de informare pentru cei care doresc să înfiinţeze astfel de mici afaceri.
În cadrul sesiunii de informare, la care au participat câteva persoane interesate din zona metropolitană Braşov, din care este parte Hărmanul, preşedintele Gastro Local, Dorian Lungu, a povestit cum aceste puncte de gastronomie locală s-au născut, în localitatea turistică Vama Buzăului, dintr-o nevoie. Deşi are o atracţie turistică importantă – Rezervaţia de zimbri – până în urmă cu câţiva ani, comuna nu avea pensiuni şi nici restaurante, iar turiştii erau nevoiţi să meargă în alte localităţi pentru a lua masa.
Mai multe detalii aici