Budapesta ar putea extinde în județele din vestul României programul prin care dă bani fermierilor

tractor_3.jpg

Budapesta ar putea extinde în județele din vestul României programul prin care dă bani fermierilor, prin intermediul Fundației Pro Economica, cu sediul în Târgu Mureș, potrivit unei discuții pe care a avut-o liderul UDMR, Kelemen Hunor, cu ministrul de Externe ungar, Szijjártó Péter, care s-a aflat vineri la Cluj. MAE român preciza în toamna anului trecut că nu există consimțământul părții române pentru aceste proiecte.

„Vineri m-am întâlnit la Cluj cu Szijjártó Péter, ministrul afacerilor externe și al comerțului exterior din Ungaria. Îi mulțumesc că a venit și nu a anulat – din cauza pandemiei – întâlnirea noastră programată cu mult timp înainte”, precizează Kelemen Hunor într-o declarație remisă presei de UDMR.

„Am discutat cu Péter Szijjártó despre Programul de Dezvoltare Economică lansat de Guvernul maghiar și care a avut rezultate excelente în Transilvania, în ultimii ani. Dacă capacitatea bugetul de stat maghiar va permite, vom continua programul și în regiunea Partium, în a doua jumătate a anului. Acest lucru este important și pentru economia românească, deoarece astfel are loc o investiție de capital aici, iar solicitanții de fonduri își plătesc impozitele aici la nivel local. Depindem unii de alții, iar acest lucru se poate constata zilnic, în special în contextul crizei actuale. Statele sunt interdependente, deci atitudinea de solidaritate și sprijin trebuie să fie reciprocă”, mai declară Kelemen Hunor.

Liderul UDMR și Péter Szijjártó au discutat și despre persoanele care fac naveta zilnic între România și Ungaria pentru că au locul de muncă în localitățile din țara vecină.

În octombrie 2019, Ministerul de Externe preciza că nu există nici un acord bilateral între România și Ungaria și nici nu a transmis în alt mod consimțământul privind programul… Alte detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.