Bugetul UE: 1,26 miliarde euro pentru consolidarea Corpului european de solidaritate

navracsics_buget_post_2020_web.jpg

Tibor Navracsics

Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE post-2020, Comisia propune un nou program pentru Corpul european de solidaritate caruia sa i se aloce 1,26 miliarde euro. Scopul este de a extinde oportunitatile pe care acesta le ofera. Noul program va permite unui numar de cel putin 350.000 de tineri europeni sa sprijine comunitatile in situatii de necesitate intre 2021 si 2027 prin voluntariat, stagii si plasament in munca. Propunerea adoptata consolideaza Corpul european de solidaritate pentru perioada bugetara urmatoare.

Comisarul pentru buget si resurse umane, Günther H. Oettinger, a declarat: „Solidaritatea se numara printre valorile esentiale in Uniunea Europeana, iar succesul Corpului european de solidaritate arata ca exista o cerere mare de participare la activitati de solidaritate in randul tinerilor. Acesta este motivul pentru care am majorat semnificativ mijloacele financiare pentru Corpul european de solidaritate in cadrul urmatorului buget al UE.”

Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, a declarat: „Prin prezenta propunere, Comisia Europeana a confirmat angajamentul ei de a consolida solidaritatea si de a responsabiliza tinerii. Luam toate masurile necesare pentru a permite Corpului european de solidaritate sa evolueze intr-o larga comunitate de oameni si organizatii, gata sa sprijine persoanele aflate in dificultate de pe continentul nostru si dincolo de granitele sale, contribuind la construirea unor societati reziliente si bazate pe coeziune. La randul lor, tinerii vor obtine noi competente, vor lega noi prietenii si vor capata un puternic sentiment de identitate europeana.”

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Bazata pe experienta acumulata pana in prezent, aceasta propunere prevede o abordare mai inclusiva si mai flexibila si, in final, o mai mare libertate de alegere pentru participanti, indiferent daca acestia ar dori sa urmeze un plasament de voluntariat sau unul profesional.”

Noul program se va baza pe realizarile Corpului din cursul primilor sai ani de existenta si creeaza un punct de acces unic pentru tinerii dispusi sa se implice in activitati de solidaritate. in particular, programul va include:

  • Activitati de voluntariat pentru a sprijini operatiunile de ajutor umanitar in tari din afara UE: adaugarea la Corpul european de solidaritate a acestui sistem al UE bine consacrat de ajutor umanitar, care, pana in prezent, a functionat sub denumirea de Voluntari UE pentru ajutor umanitar, va oferi oportunitati de voluntariat in afara UE si va completa oportunitatile existente in cadrul Corpului de solidaritate de implicare in activitati de voluntariat, in mod individual sau in grup, de a urma un stagiu sau de a obtine un loc de munca intr-un domeniu de solidaritate in Europa sau in afara ei;
  • Masuri vizate: acestea vor include finantare suplimentara sau activitati dedicate de durata mai scurta sau desfasurate in propria tara, pentru, de exemplu, a facilita participarea la Corpul european de solidaritate a tinerilor defavorizati.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.