POCU: Ghidul Solicitantului pentru apelul de proiecte „Viitor pentru tineri” adresat tinerilor NEET in consultare publica

tineri_83969600.jpeg

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat in consultare publica ghidul solicitantului pentru apelul competitiv de proiecte „Viitor pentru tineri”, in cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU). Proiectele ce vor fi sprijinite in cadrul acestei linii de finantare vizeaza tinerii cu varsta intre 16 si 24 de ani care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare (NEET).

Fondurile sunt destinate unor pachete de masuri personalizate pentru integrarea pe piata muncii a tinerilor NEET, cu precadere a celor greu si foarte greu ocupabili, din regiunile de dezvoltare Centru, Sud-Muntenia si Sud-Est.

Actiunile ce vor fi finantate sunt: programe de formare profesionala si certificare a competentelor dobandite in context informal si non-formal, pregatire si integrare socioprofesionala la noul loc de munca, ucenicii si stagii de practica pentru absolventi, acompaniament socioprofesional, masuri de sprijin pentru angajatorii care vor incadra lucratori din randul acestor tineri. „Ghidul lansat in consultare marcheaza un moment important in sprijinirea si integrarea tinerilor NEETs. Este ingrijorator ca in Romania de azi 2 din 10 tineri cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani nu merg la scoala sau la vreun curs si nu au loc de munca. Nu putem ignora acest adevar si, pentru rezolvare, am propus o solutie integrata, care pune laolalta resurse nationale si pe cele europene, initiatori din mediul public si cel privat, coreleaza politici nationale si europene referitoare la tinerii in nevoie”, a declarat Dragos Dinu, ministrul Fondurilor Europene.

Pachetul de masuri va fi oferit dupa inregistrarea tinerilor NEET inactivi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) si dupa realizarea unui profil si a intocmirii planurilor de actiune individualizate de catre SPO. Inregistrarea si realizarea profilului fac obiectul unui alt proiect POCU, realizat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.

Solicitantii eligibili sunt furnizorii de formare, de servicii de ocupare, de evaluare si certificare a competentelor, sindicatele si patronatele, organizatiile neguvernamentale, organizatiile de tineret care deruleaza activitati de educatie nonformala si de voluntariat, intreprinderile sociale de insertie, angajatorii.

Fiecare proiect poate beneficia de finantare nerambursabila de maximum 2.500.000 euro, durata maxima de implementare fiind de minimum 4 si maximum 16 luni, fara a putea depasi data de 31 octombrie 2018.

Propunerile si recomandarile pe marginea ghidului „Viitor pentru tineri” sunt asteptate pana la data de 26 decembrie 2016, ora 15:00, la adresa: [email protected].

Resursele alocate prin acest apel vor fi completate cu cele din schemele nationale care vizeaza angajatorii care integreaza tineri NEET, cat si mobilitatea profesionala a acestora (prime de activare, de mobilitate – incadrare si/sau de instalare etc.).

Ghidul Solicitantului pentru apelul aferent celorlate regiuni de dezvoltare va fi lansat in consultare in saptamana 12-18 decembrie 2016. Astfel, totalul alocat celor doua apeluri se ridica la 411 milioane euro.

Documente utile:
Descarca Ghidul Solicitantului
Descarca prezentare apel

Mesajul comun al ministrului Fondurilor Europene, Dragos Dionu si al ministrului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Dragos Pislaru.

Despre „Viitor pentru tineri”

  • face parte din Axa prioritara 1 POCU: Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs, Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de munca durabile si de calitate si sprijinirea mobilitatii lucratorilor (Regulamentul (UE) nr. 1304/2013, art 3, alin 1, a), Prioritatea de investitii 8.ii Integrare durabila pe piata muncii a tinerilor (FSE), in special a celor care nu au un loc de munca, educatie sau formare, inclusiv a tinerilor cu risc de excluziune sociala si a tinerilor din comunitatile marginalizate, inclusiv prin punerea in aplicare a garantiei pentru tineri, Obiectiv specific 1.1.: Cresterea ocuparii tinerilor NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile eligibile (Centru, Sud-Est si Sud Muntenia) si Obiectivul specific 1.2.: Imbunatatirea nivelului de competente, inclusiv prin evaluarea si certificarea competentelor dobandite in sistem non-formal si informal al tinerilor NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile eligibile (Centru, Sud-Est si Sud Muntenia);
  • sprijina masura 16.1 din Pachetul integrat pentru combaterea saraciei.

Pentru celelalte regiuni ale tarii, ghidul solicitantului se va lansa in vederea consultarii publice in perioada imediat urmatoare, urmand ca totalul fondurilor dedicate tinerilor NEET sa se ridice la peste 400 de milioane de euro.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top