Dezvoltare urbana durabila: Investitii REGIO in mijloace de transport moderne

Fonduri_proiecte.jpg

Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri, 8 iunie a.c., o ordonanta de urgenta privind stabilirea unor masuri de crestere a absorbtiei fondurilor europene in contextul in care, pentru anul 2019, este necesara atingerea unei tinte minime de realizat la nivelul Programului Operational Regional 2014-2020 si tinand cont de faptul ca mobilitatea urbana reprezinta una dintre principalele provocari la care trebuie sa raspunda orasele din Romania, in contextul procesului de dezvoltare urbana durabila.

Masurile privind mobilitatea urbana sunt finantate in cadrul POR 2014-2020 prin Axa prioritara 3 – Sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii reduse de carbon, Obiectivul specific 3.2 – Reducerea emisiilor de carbon in zonele urbane bazata pe planurile de mobilitate urbana durabila si prin Axa prioritara 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon in municipiile resedinta de judet prin investitii bazate pe planurile de mobilitate urbana durabila. Solicitantii eligibili ai Obiectivului specific 4.1 sunt 39 de municipii resedinta de judet, iar pentru Obiectivul specific 3.2, solicitantii eligibili sunt toate celelalte orase si municipii din Romania, inclusiv Municipiul Bucuresti si municipiul resedinta de judet Tulcea.

Alocarea financiara cumulata pentru apelurile Obiectivului specific 3.2 si ale Obiectivului specific 4.1 este 1.474,14 milioane euro (din fonduri FEDR, cu rezerva de performanta), ceea ce reprezinta aproximativ 21,80% din alocarea POR 2014-2020, de 6.760 milioane euro (FEDR, cu rezerva de performanta). Pana in prezent aceste Obiective specifice nu au generat cheltuieli care sa poata fi rambursate conform procedurilor de catre Comisia Europeana.

In acest context ordonanta stabileste cadrul institutional pentru participarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) la pregatirea si implementarea unor proiecte, in parteneriat cu autoritatile publice locale, ce au ca obiect dotarea unitatilor administrativ-teritoriale cu mijloace de transport. Este vorba despre tramvaie, troleibuze, autobuze electrice, inclusiv puncte de reincarcare si alte echipamente, utilizate pentru prestarea serviciului de transport public local si de autobuze scolare de tip Euro 6, utilizate pentru transportul elevilor din invatamantul preuniversitar de stat.

Proiectele vor fi finantate cu fonduri din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020 si se vor implementa in baza acordului de parteneriat, incheiat in conditiile legii intre MDRAP, ca lider de proiect, si unitatile administrativ-teritoriale care indeplinesc conditiile de eligibilitate specifice.

MDRAP, in calitate de lider al parteneriatului poate organiza si poate derula procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a mijloacelor de transport si a echipamentelor pentru unitatile administrativ teritoriale partenere, in conditiile legii.

Ordonanta a fost necesara in conditiile in care transportul public de persoane trebuie sa preia intr-o proportie mult mai mare nevoile de mobilitate ale populatiei din orasele din Romania, contribuind astfel la diminuarea traficului si reducerea emisiilor de carbon. Prin urmare, autoritatile publice locale trebuie sustinute in procesul de imbunatatire a serviciului de transport public, avandu-se in vedere faptul ca, in lipsa acestui suport, infrastructura specifica a fost deteriorata si diminuata in ultimii 25 de ani.

Totodata, prin aceasta ordonanta se creaza conditiile pentru rezolvarea unei alte probleme inregistrate la nivel local si anume asigurarea accesului copiilor la unitatile de invatamant din mediul preuniversitar prin achizitionarea de microbuze scolare in orasele sub 50.000 de locuitori, unitati administrativ teritoriale unde, de regula, nu exista transport public.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.