Bugetul UE: 181 de milioane euro pentru a intensifica lupta impotriva fraudei care afecteaza bugetul UE

Gunther-21-620x330.jpg

Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027, Comisia propune sa se puna la dispozitie 181 de milioane euro pentru a sprijini eforturile statelor membre in vederea luptei impotriva fraudei, a coruptiei si a altor nereguli care afecteaza bugetul UE.

Noul program al UE de combatere a fraudei va finanta actiuni specifice de formare si schimbul de informatii si de cele mai bune practici intre autoritatile responsabile cu lupta antifrauda din intreaga Europa. Acesta va oferi, de asemenea, sprijin pentru activitatile de investigare prin achizitionarea de echipamente tehnice utilizate in detectarea si investigarea fraudelor si, in acelasi timp, va facilita accesul la sisteme informatice securizate.

„Noul program al UE de combatere a fraudei va aduce o contributie tangibila la intensificarea luptei impotriva fraudei si a coruptiei care sunt in detrimentul bugetului UE. Consolidarea cooperarii dintre autoritatile responsabile cu aplicarea legii din statele membre si punerea la dispozitia acestora a unor instrumente de investigare de ultima generatie pot fi factori decisivi in ceea ce priveste identificarea fraudatorilor, combaterea contrabandistilor sau prevenirea coruptiei in cadrul procedurilor de achizitii publice”, a declarat Günther H. Oettinger, comisarul european pentru buget si resurse umane.

Obiectivele specifice ale programului vor fi triple, astfel cum se indica mai jos:

Noul program va inlocui programul Hercule III, care a avut deja un impact pozitiv asupra luptei impotriva fraudei care afecteaza bugetul UE la nivel national si local in ultimii ani. Printre exemplele de proiecte de succes se numara finantarea de echipamente criminalistice digitale, care s-au dovedit esentiale pentru a le permite autoritatilor vamale franceze sa ramâna in linia intâi in cadrul operatiunilor vamale ce au vizat contrabanda si frauda in materie de TVA in 2016; finantarea formarii de câini detectivi, care au ajutat autoritatile vamale elene sa confiste 250 de milioane de tigari ilicite in 2016; si dezvoltarea unor instrumente informatice avansate, care au permis autoritatilor responsabile cu aplicarea legii din intreaga Europa sa detecteze anomaliile din fluxurile comerciale si sa depisteze cazuri grave de frauda referitoare la importul de produse textile si de incaltaminte in 2017.

Fondurile care urmeaza sa fie puse la dispozitie in cadrul noului program al UE de combatere a fraudei vor finanta proiecte similare, precum si actiuni de formare si conferinte cu experti care vor favoriza schimbul de informatii si cooperarea transnationala. De asemenea, programul va sprijini eforturile comune in materie de investigare ale autoritatilor vamale din statele membre, având in vedere ca astfel de operatiuni comune sunt esentiale pentru dezmembrarea retelelor infractionale care isi desfasoara activitatea la nivel transfrontalier. Se preconizeaza ca programul va aduce o valoare adaugata semnificativa prin completarea si sprijinirea eforturilor nationale de combatere a fraudei si a coruptiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top