Bugetul UE: Comisia propune dublarea finantarii programului Erasmus

erasmus.jpg

In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisia Europeana propune dublarea finantarii programului Erasmus pentru a atinge 30 de miliarde euro.

Programul Erasmus permite deja unor milioane de tineri europeni sa studieze, sa se formeze sau sa invete in strainatate, sporindu-le, in acelaai timp, experienta ai gradul de informare cu privire la Europa ai imbunatatindu-le aansele viitoare pe piata muncii Gratie dublarii finantarii sale, acest program va fi ai mai eficace in sprijinirea obiectivelor politice cheie, cum ar fi crearea unui spatiu european al educatiei pâna in 2025, responsabilizarea tinerilor ai promovarea unei identitati europene prin intermediul politicilor in domeniul tineretului, educatiei ai culturii.

Jyrki Katainen, vicepreaedintele Comisiei pentru locuri de munca, createre, investitii ai competitivitate, a declarat: „Trebuie sa consolidam Erasmus. De peste 30 de ani, el a fost unul dintre cele mai importante programe, deoarece demonstreaza adevaratul sens al integrarii. Aceasta este esenta insaai a unei Europe fara frontiere. Prin programul Erasmus, le oferim tinerilor noatri mai multe oportunitati. Din acest motiv, propunem dublarea finantarii. Fiecare euro pe care il investim in Erasmus este o investitie in viitorul nostru — in viitorul unui tânar, al unui profesor sau stagiar ai in viitorul Europei. Ca fost student Erasmus, vorbesc din proprie experienta.”

Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret ai sport, a declarat: „Sunt extrem de mândru de faptul ca aceasta Comisie a propus sa dubleze bugetul pentru Erasmus — aceasta este de departe cea mai mare createre pe care am propus-o pentru orice program in cadrul bugetului UE. Trebuie sa dam dovada de indrazneala. Acest program va sprijini ambitiile mari pe care le avem pentru responsabilizarea tinerilor, crearea unui spatiu european al educatiei ai consolidarea identitatii noastre europene. Fac apel la statele membre ai la Parlamentul European sa ne acorde sprijinul lor ai sa se asigure ca putem construi cel mai bun viitor pentru cetatenii noatri.”

Comisia propune createrea bugetului Erasmus pentru a atinge 30 de miliarde euro in perioada 2021-2027, din care 25,9 de miliarde euro pentru educatie ai formare, 3,1 miliarde euro pentru tineret ai 550 de milioane euro pentru sport.

Propunerea Comisiei vizeaza:

  • Createrea numarului de beneficiari: Dublarea bugetului programului va face posibila sustinerea a pâna la 12 milioane de persoane in perioada 2021-2027 — de trei ori mai multe decât in cursul perioadei actuale de finantare. Printre beneficiari se numara elevi de acoala, studenti din invatamântul superior, stagiari, cadre didactice, formatori, lucratori in domeniul tineretului, antrenori sportivi ai, de asemenea, cursanti care urmeaza o educatie ai formare profesionala ai personal din invatamântul pentru adulti, inclusiv cei care participa la ErasmusPro.
  • Captarea interesului persoanelor din toate mediile sociale: Prin formate noi ai prin facilitarea accesului pentru intreprinderile mici ai organizatiile locale, noul program va facilita participarea persoanelor care provin din medii defavorizate.
  • Consolidarea relatiilor cu restul lumii: Mobilitatea ai cooperarea cu tarile terte vor fi, de asemenea, consolidate, printr-o combinatie de mobilitate fizica ai virtuala.
  • Axarea pe promovarea domeniilor de studiu orientate catre viitor: consolidarea programului va acorda o atentie sporita domeniilor de studiu precum energia din surse regenerabile, schimbarile climatice, ingineria de mediu, inteligenta artificiala sau ingineria.
  • Promovarea unei identitati europene printr-o experienta de calatorie: Noua initiativa le va permite tinerilor sa descopere patrimoniul cultural ai diversitatea Europei.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.