Bugetul UE: Comisia propune un nou fond pentru investitii in economia maritima si sprijinirea comunitatilor de pescuit

comisia_europeana.jpg

In cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027, Comisia propune un fond mai simplu si mai flexibil in valoare de 6,14 miliarde euro pentru sprijinirea sectorului european al pescuitului si a economiei maritime.

Noul Fond european pentru pescuit si afaceri maritime va continua sa ajute sectorul european al pescuitului sa adopte practici de pescuit mai durabile, punand accentul pe sprijinirea micilor pescari. El va contribui, de asemenea, la valorificarea potentialului unei economii albastre durabile, in scopul asigurarii unui viitor mai prosper pentru comunitatile costiere. Acest fond va contribui, pentru prima data, la consolidarea guvernantei internationale a oceanelor pentru ca marile si oceanele sa devina mai sigure, mai curate, mai securizate si sa fie gestionate intr-un mod mai sustenabil. in fine, Comisia consolideaza impactul fondului asupra mediului, punand accentul pe protectia ecosistemelor marine si preconizand o contributie de 30 % din bugetul acestuia pentru atenuarea schimbarilor climatice si adaptarea la acestea, in conformitate cu angajamentele convenite in cadrul Acordului de la Paris.

Comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit, Karmenu Vella, a declarat: „Sanatatea si buna gestionare a oceanelor reprezinta o conditie prealabila pentru investitiile pe termen lung si crearea de locuri de munca in sectorul pescuitului si in economia albastra in general. Ca actor mondial in domeniul oceanelor si al cincilea mare producator de peste si fructe de mare din lume, Uniunea Europeana este direct responsabila de protejarea, conservarea si utilizarea sustenabila a oceanelor si a resurselor lor. Fondul va permite statelor membre si Comisiei sa isi onoreze aceasta responsabilitate si sa investeasca in pescuitul sustenabil, in securitatea alimentara, intr-o economie maritima prospera si in mari si oceane sanatoase si productive.”

Pescuitul constituie o sursa vitala de subzistenta pentru multe dintre comunitatile costiere din UE si reprezinta un element important al patrimoniului lor cultural. impreuna cu acvacultura, acesta contribuie, de asemenea, la securitatea alimentara si la alimentatie. Fondul va pune un accent deosebit pe sprijinirea micilor pescari de coasta cu nave mai mici de 12 metri, care reprezinta jumatate din forta de munca din sectorul pescuitului european. De la reforma politicii comune in domeniul pescuitului din 2014, s-au inregistrat progrese in ceea ce priveste refacerea stocurilor de peste, cresterea rentabilitatii industriei pescuitului din UE si conservarea ecosistemelor marine. Noul fond va continua sa sprijine aceste obiective socioeconomice si de mediu.

In ceea ce priveste economia maritima, Comisia propune consolidarea sprijinului sau comparativ cu perioada 2014-2020. Este vorba despre un sector economic cu un potential ridicat, a carui productie la nivel mondial este estimata in prezent la 1,3 mii de miliarde EUR si ar putea deveni cel putin de doua ori mai mare pana in 2030. Fondul maritim va permite realizarea de investitii in noi piete, tehnologii si servicii maritime, precum energia oceanica si biotehnologia marina. Comunitatile costiere vor primi un sprijin mai substantial si mai amplu pentru stabilirea de parteneriate locale si de transferuri de tehnologii in toate sectoarele economiei albastre, inclusiv in acvacultura si turismul de coasta.

In contextul Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila a Organizatiei Natiunilor Unite, Uniunea s-a angajat, de asemenea, la nivel international sa imbunatateasca siguranta, securitatea, salubritatea si gestionarea sustenabila a marilor si oceanelor. Noul Fond european pentru pescuit si afaceri maritime va sprijini aceste angajamente in vederea unei mai bune guvernante internationale a oceanelor. Printre altele, acesta va furniza finantarea necesara pentru imbunatatirea supravegherii maritime, a securitatii si a cooperarii in materie de paza de coasta.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.